x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Au redactat o scrisoare cu propriul sânge

Au redactat o scrisoare cu propriul sânge

de Istvan Deak    |    03 Mai 2012   •   15:51

Jurnalistii belgieni Rudi Vranckx, Jens Franssen, Tim Verheyden, Daniel Demoustier, Jean-Pierre Martin si Christophe Lamfalussy au dorit sa-i omagieze intr-un mod aparte pe cei 71 de colegi de breasla care au fost ucisi in cursul anului trecut in zonele de conflict: scriind o scrisoare cu propriul sange, relateaza 7sur7.be.

“Sa scrii o informatie presupune de multe ori sa versi mai mult sange decat cerneala', se poate citi in deschiderea documentului, in care cei sase iti descriu propriile experiente traite din Siria pana in Romania, trecand prin Egipt, potrivit sursei citate.

Cei sase au avut aceasta initiativa cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei: 3 mai. In 2011, un numar de 71 de jurnalisti si-au pierdut viata exercitandu-si meseria, peste 200 fiind raniti. “Ei nu pot fi uitati', sustine organizatia Reporters sans frontieres, care este la originea acestei actiuni.

Un jurnalist ucis la fiecare cinci zile

Reporters sans frontieres intentioneaza sa denunte astfel ritmul desantat al violentelor contra jurnalistilor si ale net-cetatenilor, si publica o constatare fara drept de apel: de la 1 ianuarie 2012, un actor al informatiei este ucis o data la cinci zile', arata RSF intr-un comunicat citat de 7sur7.be.

Cele mai periculoase zone pentru exercitarea meseriei in anul 2011 au fost Somalia si Siria.
“Chiar daca au reusit sa inlature un anumit numar de dictatori care figurau pe aceasta lista - Muammar Gaddafi, in Libia si Ali Abdallah Saleh, in Yemen, mai ales – revoltele populare din 2011 nu au reusit, din nefericire sa reduca numarul global al acestor inamici ai informatiei', se mai arata in comunicatul organizatiei.

×