x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia cere Chinei să-și demonstreze angajamentul față de pacea globală

Australia cere Chinei să-și demonstreze angajamentul față de pacea globală

07 Mar 2022   •   10:00
Australia cere Chinei să-și demonstreze angajamentul față de pacea globală

Prim-ministrul Australiei a ținut un lung discurs de politică externă la Sydney, în care s-a referit cu insistență la China și la răspunsul acestui stat la invazia Rusiei, scrie BBC.

"Lumea a auzit de mult timp declarațiile Chinei despre angajamentul față de pacea globală și respectarea suveranității și integrității teritoriale. Depinde de China, în acest moment crucial al istoriei, să demonstreze că acestea sunt mai mult decât simple cuvinte", a spus Scott Morrison.

Primele semne nu au fost "bune", a spus el, subliniind întâlnirea dintre Xi și Putin la Jocurile Olimpice de iarnă, sprijinul Chinei pentru exporturile de grâu rusesc și limbajul Beijingului care "a pretins... chiar o cauză "legitimă" pentru Rusia de a invada Ucraina".

"Nicio țară nu ar avea un impact mai mare asupra Rusiei decât China, dacă s-ar alătura restului lumii pentru a denunța agresiunea Rusiei și a aplica aceleași sancțiuni. Până acum nu au făcut-o."

Relațiile dintre China și Australia s-au tensionat în ultimii ani, în condițiile în care Canberra și-a exprimat îngrijorarea cu privire la presupusa interferență a Beijingului în politica și afacerile interne - lucru pe care China îl neagă.

Guvernul Morrison a devenit mai explicit în declararea preocupărilor legate de puterea Chinei în regiunea Indo-Pacific. În prima jumătate a discursului său, Morrison a avertizat că "un nou arc de autocrație se aliniază instinctiv pentru a contesta și reseta ordinea mondială".

El a subliniat faptul că Australia lucrează cu alte țări care gândesc la fel pentru a pedepsi Rusia, menționând: "Acest lucru este important, deoarece știm că există actori puternici în regiunea noastră care urmăresc îndeaproape, căutând semne de slăbiciune și divizare în cadrul Occidentului".

(sursa: Mediafax)

×