x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia și Noua Zeelandă încep evacuările din Noua Caledonie

Australia și Noua Zeelandă încep evacuările din Noua Caledonie

de Redacția Jurnalul    |    21 Mai 2024   •   16:30
Australia și Noua Zeelandă încep evacuările din Noua Caledonie
Sursa foto: Hepta

Autoritățile din Australia și Noua Zeelandă anunță că au primit autorizația de a trimite avioane în Noua Caledonie pentru a prelua călătorii blocați din cauza protestelor violente care au dus la închiderea aeroportului internațional. Primele zboruri au loc marți.

Australia trimite marți două avioane pentru a evacua o parte dintre cei 300 de cetățeni ai săi care se află în Noua Caledonie, un teritoriu francez din Oceanul Pacific. Un alt avion pleacă marți din Noua Zeelandă cu scopul de a prelua aproximativ 50 de persoane, a anunțat guvernul de la Wellington, potrivit BBC. În avioane vor fi primiți și cetățeni ai altor țări.

Aeroportul rămâne închis pentru zborurile comerciale, iar decizia privind momentul redeschiderii va fi luată joi, au anunțat autoritățile locale. Se estimează că aproximativ 3.200 de persoane așteaptă să plece sau să intre în Noua Caledonie.

O revoltă violentă a izbucnit săptămâna trecută în Noua Caledonie după ce parlamentarii din Franța au adoptat o lege care acordă drept de vot rezidenților. Localnicii au dat foc clădirilor guvernamentale, au blocat drumurile și s-au luptat cu polițiștii.

Peste o mie de polițiști din Franța au fost trimiși în Noua Caledonie, iar armata a fost scoasă pe străzi pentru a păzi clădirile publice.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: noua caledonie australia noua zeelandă