x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Austria nu mai vrea un loc în boardul executiv al BCE

Austria nu mai vrea un loc în boardul executiv al BCE

11 Ian 2019   •   15:38
Austria nu mai vrea un loc în boardul executiv al BCE

Austria a renunţat la planul său de a face o propunere pentru a ocupa un loc în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), deoarece nu crede că are şanse să ocupe unul din posturile cheie în domeniile monetar şi politic care vor deveni vacante în 2019, transmite Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.

Chiar dacă cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE reprezintă instanţa care decide politica monetară, comitetul executiv este cel care formulează propunerile şi stabileşte agenda. Cei şase membri ai comitetului executiv al BCE sunt numiţi pentru un mandat de opt ani, care nu poate fi reînnoit.

În luna septembrie a anului trecut ministrul austriac de Finanţe, Hartwig Loeger, declara că este gata să propună un austriac pentru un post în comitetul executiv al BCE. Cu toate acestea, sursele citate de Bloomberg au apreciat că, având în vedere jocurile politice complexe în care se vor angaja statele membre pentru poziţiile cheie, este puţin probabil ca un austriac să aibă câştig de cauză.

Decizia autorităţilor de la Viena înseamnă un potenţial rival mai puţin pentru guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei, Philip Lane, care este considerat candidatul cu cele mai mari şanse pentru următoarea poziţie vacantă la BCE. O reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care va fi organizată în perioada 21-22 ianuarie, va demara procesul de depunere de candidaturi pentru postul de economist şef al BCE, urmând ca succesorul belgianului Peter Praet să fie selectat în data de 11 februarie.

Trei dintre cei şase membri ai boardului executiv al BCE sunt programaţi să se retragă în 2019, inclusiv preşedintele Mario Draghi, iar după alegerile europarlamentare din luna mai va urma o reînnoire a principalelor poziţii politice din blocul comunitar, inclusiv cea de preşedinte al Comisiei UE.

Un post în boardul executiv al BCE ar veni într-un moment crucial având în vedere că instituţia cu sediul la Frankfurt ar urma să înceapă să majoreze dobânzile în 2019. La fel ca şi Germania şi Olanda, Austria este o ţară cu o cultură a economisirii, unde în ultimii ani au apărut critici faţă de politica de dobânzi zero practicată de BCE.

Cu toate acestea, şansele ca Austria, a şaptea economie din zona euro, să deţină un al doilea post în boardul executiv BCE, sunt destul de scăzute având în vedere că alte state membre nu au avut până acum niciun reprezentant. Până în luna mai 2011, Gertrude Tumpel-Gugerell din Austria a exercitat un mandat de opt ani în comitetul executiv al BCE. AGERPRES

×
Subiecte în articol: austria