x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Averea lui Mobutu Sese Seko va reveni moştenitorilor

Averea lui Mobutu Sese Seko va reveni moştenitorilor

22 Apr 2009   •   00:00

Averile fostului dictator zairez Mobutu Sese Seko aflate în Elveţia, cifrate la 6,6 milionae de euro şi blocate din 1997, vor reveni în final moştenitorilor săi, a anunţat Ministerul Public al Confederaţiei, care nu a dat curs acţiunii penale depuse în luna ianuarie de guvernul Republicii Democrate Congo.



MPC consideră că eventualele acţiuni de spălare a banilor comise în Elveţia sunt prescrise, regimul lui Mobutu fiind înlăturat în mai 1997.

Blocarea averilor lui Mobutu plasate în Elveţia de rudele sale datează din 1997, an în care R.D. Congo a prezentat o cerere de asistenţă judiciară mai multor state, între care şi Elveţia. În lipsa unor elemente probatorii din partea R.D. Congo, Oficiul federal al justiţiei a încheiat procedura judiciară în decembrie 2003. Consiliul federal a ordonat atunci blocarea averilor. Această blocare a fost reînnoită de mai multe ori pentru a permite găsirea unei soluţii împreună cu diferiţi actori implicaţi.

O dată cu decizia MPC de a nu deschide ancheta, Confederaţia elveţiană a epuizat ultima posibilitate de a menţine blocate averile. În fapt, blocarea averilor lui Mobutu se încheie în 30 aprilie, punând capăt unui serial juridic care durează de 12 ani. Suma rezultată din vânzarea vilei pe care Mobutu o deţinea în Savigny  face parte din averile care vor fi remise familiei. În octombrie 2001, această vilă fusese vândută la licitaţie pentru 2,6 milioane de euro. Fostul dictator a decedat în septembrie 1997, în exil, în Maroc.

×
Subiecte în articol: externe