x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania avertizează asupra înarmării galopante a Ucrainei, în timp ce Zelenski exercită presiuni pentru rachete și avioane

Germania avertizează asupra înarmării galopante a Ucrainei, în timp ce Zelenski exercită presiuni pentru rachete și avioane

de Şerban Mihăilă    |    30 Ian 2023   •   11:49
Germania avertizează asupra înarmării galopante a Ucrainei, în timp ce Zelenski exercită presiuni pentru rachete și avioane

Cancelarul german, Olaf Scholz, avertizează în privința cursei de înarmare a Kievului cu un arsenal de mare putere, în timp ce administrația Zelenski și-a intensificat solicitările pentru avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.

Scholz a reușit să bată palma cu președintele american, Joe Biden, pentru trimiterea de tancuri moderne în Ucraina, dar a precizat că avioanele de luptă nu sunt o soluție. „Nu pot decât să vă sfătuiesc să nu intrați într-o competiție constantă pentru a licita mai mult decât ceilalți, atunci când vine vorba despre sisteme de arme!”, a recomandat Scholz, într-un interviu acordat publicației germane „Tagesspiegel”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, o serie de apeluri ca armata sa să primească rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de vânătoare occidentale, într-un moment în care forțele sale încearcă să consolideze apărarea aeriană a țării. 

Germania insistă însă că nu va dota Ucraina cu avioane de război. „Problema avioanelor de luptă nu se pune deloc!”, a declarat Scholz, citat de „Politico”.

Moscova a descris deja livrarea de tancuri de fabricație germană și americană drept „o implicare directă” în război, în ciuda insistenței lui Biden că această acțiune „nu reprezintă o amenințare ofensivă” la adresa Rusiei.

NBC News a relatat că Biden s-a supărat pe președintele ucrainean în timpul unei convorbiri telefonice din toamna anului trecut, atunci când Zelenski a răspuns la anunțul SUA privind ajutorul de un miliard de dolari acordat Kievului cu cereri suplimentare. Biden i-ar fi spus lui Zelenski că ar trebui să fie mai recunoscător pentru sprijinul SUA.  

Administrația Biden intenționează să trimită 31 de tancuri „M1 Abrams” în Ucraina, iar Germania, producătorul tancurilor de luptă „Leopard 2”, a declarat că va trimite 14 vehicule grele de acest tip și va aproba cererile altor țări de a face același lucru.  

„Viteza de aprovizionare a fost și va fi unul dintre factorii cheie în acest război!”, a declarat Zelenski, într-un discurs susținut duminică, menționând „rezultatele semnificative în materie de apărare” din partea SUA, a Germaniei și a altor membri NATO.

„Rusia speră să prelungească războiul și să ne epuizeze forțele!”, a adăugat el. „Trebuie să accelerăm evenimentele, să accelerăm furnizarea și deschiderea de noi opțiuni de armament necesare pentru Ucraina.”, a spus Zelenski.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×