x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Baconschi: Singura formulă viabilă pentru un stat palestinian este cea negociată cu Israelul

Baconschi: Singura formulă viabilă pentru un stat palestinian este cea negociată cu Israelul

21 Sep 2011   •   08:16
Baconschi: Singura formulă viabilă pentru un stat palestinian este cea negociată cu Israelul

Ministrul de Externe roman, Teodor Baconschi, a declarat, marti, la New York, ca Romania sprijina existenta unui stat palestinian, dar singura solutie viabila pentru declararea acestuia este cea negociata bilateral intre palestinieni si Israel.

El a reamintit ca Romania a mentinut relatii neintrerupte cu Israelul inca de la infiintarea acestuia, in acelasi timp recunoscand si Autoritatea Palestiniana, care are reprezentare diplomatica la Bucuresti.

"Un stat palestinian trebuie sa existe si il sprijinim. Bilateral, inca dinainte de 1990 am recunoscut un stat palestinian reprezentat pe atunci de OEP (Organizatia pentru Eliberarea Palestinei - n.red.), astfel ca palestinienii au ambasador si ambasada la Bucuresti", a spus Baconschi.

Apreciind ca demersul palestinian la ONU "este laudabil pentru ca are loc la ONU si nu in alta varianta", ministrul roman de Externe a insistat ca "singura solutie viabila pentru un stat palestinian este cea negociata cu vecinul israelian, cu care viitorul stat palestinian va trebui sa coexiste, asigurand securitatea ambelor state, recunoscand, pe formula 'doua state - doua popoare', dreptul statului israelian de a exista".

Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, intentioneaza sa prezinte la New York o cerere de aderare a statului palestinian la ONU, ca membru cu drepturi depline, in pofida unei intense campanii diplomatice internationale impotriva acestui demers. Statele Unite au anuntat ca vor recurge la dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca recunoasterea statului palestinian si sustin pozitia israeliana, potrivit careia existenta statului palestinian trebuie obtinuta prin negocieri directe cu Israelul.

Teodor Baconschi se afla la New York, unde participa la lucrarile Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite si unde s-a intalnit, marti seara, la Misiunea Romaniei la ONU, cu un grup de reprezentanti ai comunitatii romanesti.

×
Subiecte în articol: baconschi israel palestina