x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bancherii elveţieni, sursă Wikileaks

Bancherii elveţieni, sursă Wikileaks

09 Iul 2014   •   20:35
Bancherii elveţieni, sursă Wikileaks

Un procuror elveţian l-a pus miercuri sub acuzare pe fostul bancher Rudolf Elmer, de la banca privată Julius Baer, pentru că i-ar fi furnizat date confidenţiale fondatorului WikiLeaks Julian Assange (foto) şi ar fi încercat să le transmită informaţii unor oficiali germani, relatează Reuters.

Rudolf Elmer, fost director al agenţiei Baer din Insulele Cayman, este anchetat de procuratura din Zurich din 2011, când a fost arestat pentru că i-a predat lui Assange, potrivit declaraţiei fostului bancher, două discuri cu informaţii confidenţiale referitoare la circa 2000 de clienţi offshore.

'La 9 iulie 2014, procurorul din Zurich pentru criminalitate economică a formulat acuzaţii împotriva lui Rudolf Elmer pentru încălcarea secretului bancar şi uz de fals', se arată într-un comunicat oficial.

Acuzaţiile se referă la informaţiile transmise lui Assange în cursul unei conferinţe de presă la Londra şi la o serie de tentative ale lui Elmer de a le transmite unor oficiali germani date confidenţiale cu privire la clienţi, în 2009 şi 2010.

Unele landuri germane au cumpărat mai demult informaţii 'scurse' de la bănci elveţiene pentru a obţine numele cetăţenilor lor care practică evaziunea, dar nu este clar dacă acuzaţiile împotriva lui Rudolf Elmer au legătură cu acele situaţii.

Potrivit procuraturii din Zurich, fostul bancher, care a declarat în trecut că vrea să atragă atenţia asupra abuzurilor financiare, neagă că ar fi comis vreo infracţiune

×