x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Băsescu a câştigat timp prin numirea lui Ungureanu”

„Băsescu a câştigat timp prin numirea lui Ungureanu”

de Marina Constantinoiu    |    09 Feb 2012   •   21:00
„Băsescu a câştigat timp prin numirea lui Ungureanu”

Presa internationala comenteaza, la unison, viteza cu care premierul de­sem­nat al Romaniei, Mihai-Razvan Un­gureanu, a reusit sa formeze un Ca­binet, desi avea la dispozitie mai multe zile, subliniind faptul ca fostul sef al SIE a fost ales de catre pre­sedintele Basescu pentru a salva ima­gi­nea partidului la putere si a castiga timp pana la alegerile din toamna.

Postul public austriac de televizi­u­ne ORF comenteaza, pe site-ul sau, ca 'acum, independentul Ungure­a­nu are un Guvern de centru-dreapta de condus. El doreste sa coopereze si cu opozitia. Dar liberalii si social-de­mo­cratii doresc noi alegeri si res­ping noul Cabinet, pentru ca o anticipatele le-ar fi favorabile'. 'Demonstratiile din mai multe orase ale tarii, la care participa in special studenti si pensionari, contra masurilor drastice de aus­te­ritate impuse de Guvern, au creat o presiune care l-a fortat pe premierul Emil Boc sa demisioneze. Ma­jo­ritatea populatiei sufera din cauza fap­tului ca are venituri extrem de mici, iar preturile sunt foarte mari. In plus, romanii ii reproseaza pre­se­din­telui tarii, Traian Basescu, stilul au­to­cratic de conducere. Prin nomi­na­lizarea lui Ungureanu, Basescu a castigat timp pana la alegerile din noiembrie. Ungureanu, care are 43 de ani, va imbunatati imaginea PDL si de asemenea ii va mai asigura pre­se­din­telui inca o doza de popularitate', este de parere ORF.

Agentia belgiana de presa Belga, pre­luata de site-ul rtl.be, anunta de­mi­sia lui Mihai-Razvan Ungureanu de la sefia SIE, citand comunicatul Pre­se­dintiei Romaniei. 'Ungureanu a fost desemnat luni premier, dupa de­mi­sia predecesorului sau Emil Boc, a carui cota de popularitate era in ca­dere libera', comenteaza Belga. 'Numirea unui sef al serviciilor de spionaj aflat in activitate in fruntea Guvernului este un fenomen inedit in Uniunea Europeana', remarca Belga.

Test pentru noul Guvern
Refacerea increderii necesita eforturi profunde de reformare a sistemului politic si juridic, perceput drept cli­en­telar si corupt la 20 de ani de la ca­derea lui Ceausescu, si nu doar in­lo­cu­irea unor ministri cu politicieni ti­n­eri, comenteaza Financial Times in edi­to­rialul 'Testul Bucurestiului', pre­lu­at de agentia Mediafax.

Editorialul porneste de la afir­matia premierului desemnat Mihai-Raz­van Ungureanu ca va conduce un Guvern care merita increderea pu­blica, notand ca acesta a inlocuit o parte a vechii coalitii guvernamentale, si anume ministrii principalului par­tid al coalitiei, cu politicieni tineri.

Predecesorul lui Ungureanu, Emil Boc, a 'cazut' in urma protestelor care au cuprins Romania in ultimele sap­ta­mani si care i-au luat pe politicieni prin surprindere, noteaza FT, citat de Mediafax. Acestea au fost alimentate in parte de frustrarea fata de programul de austeritate adoptat in schimbul unui imprumut de 20 de mi­li­arde de euro de la FMI si UE, a do­ua cea mai saraca tara din UE fiind afec­tata dur si de o reducere a salarii­lor cu doua cifre, scrie editorialistul.

Pana luna trecuta, 'romanii au fost exemplari in acceptarea su­fe­rin­tei', continua publicatia. Dar, in con­tex­tul austeritatii, exista sentimentul ca elita politica nu a participat la aceasta suferinta. Desi presedintele Traian Basescu a castigat doua mandate cu o platforma anticoruptie, prima condamnare semnificativa a fost pronuntata abia luna trecuta, in timp ce zvonurile despre 'favoritism politic' in toate partidele abunda, noteaza FT.

Colapsul fostului Guvern ar putea avea de-a face cu un calcul politic, la fel de bine ca si cu protestele de strada. El va oferi PDL timp sa isi reconstruiasca popularitatea aflata in prabusire inaintea alegerilor din acest an, distantandu-se de masurile de austeritate. Dar daca acesta este singurul scop, este un scop gresit, apreciaza publicatia, indemnand orice nou Guvern sa promoveze aplicarea legii si transparenta si subli­niind ca 'alegerile libere nu sunt de ajuns'.

×
Subiecte în articol: externe