BCE a majorat dobânda de referinţă cu 0,50% în iulie, iar o măsură similară este estimată pentru 8 septembrie, însă unii specialişti au început să vorbească despre o majorare şi mai mare, deoarece perspectivele inflaţiei se deteriorează.
„Prelungirea anticipată a majorării ratelor este o alegere politică rezonabilă”, a declarat Kazaks, şeful băncii centrale din Letonia, pentru Reuters. „Ar trebui să fim deschişi să discutăm atât 50, cât şi 75 de puncte de bază ca posibile mişcări”.
„Din perspectiva actuală, ar trebui să fie cel puţin 50”, a spus Kazaks într-un interviu acordat în marja Simpozionului economic Jackson Hole al Rezervei Federale a SUA.
Problema este că, la 8,9%, inflaţia este de peste patru ori mai mare decât ţinta BCE şi este încă posibil să crească înainte de o retragere lentă.
Cu dobânzile la zero, BCE sprijină în continuare economia, iar Kazaks a declarat că banca ar trebui să ajungă la nivelul neutru, care nu frânează şi nici nu stimulează economia, în primul trimestru al anului viitor.
„Dacă vom vedea că trebuie să depăşim nivelul neutru, nu am nicio îndoială că o vom face”, a spus el. „Dacă nu vom vedea scăderi semnificative ale inflaţiei de bază, s-ar putea să fie nevoie să depăşim nivelul neutru. Dar să nu ne grăbim”.
El a adăugat că BCE ar trebui să îşi reducă bilanţul la un moment dat, dar, deocamdată, ar trebui să se ocupe preponderent de ratele dobânzilor.
O complicaţie pentru bloc este o recesiune iminentă, datorată în principal creşterii preţurilor la energie, alimentată de războiul Rusiei din Ucraina.
„Cu această inflaţie ridicată, evitarea unei recesiuni va fi dificilă, riscul este substanţial, iar o recesiune tehnică este foarte probabilă. În Letonia, o recesiune face parte dintr-un scenariu de bază”, a adăugat Kazaks.
(sursa: Mediafax)