x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Beijingul denunță prezența navelor americane în Marea Chinei de Sud

Beijingul denunță prezența navelor americane în Marea Chinei de Sud

06 Mai 2019   •   13:59
Beijingul denunță prezența navelor americane în Marea Chinei de Sud

Guvernul chinez a denunţat luni prezenţa navelor de război americane în largul insulelor revendicate de către Beijing în Marea Chinei de Sud, unde marina SUA desfăşoară cu regularitate operaţiuni de apărare a 'libertăţii de navigaţie', potrivit AFP.

'China îşi exprimă indignarea puternică şi opoziţia sa fermă' faţă de această operaţiune navală americană, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, într-o conferinţă de presă.

Incidentul a survenit luni, în timp ce într-o altă zonă a confruntării chino-americane preşedintele Donald Trump a ameninţat duminică să majoreze începând de vineri taxele vamale la produsele chineze, relansând războiul comercial aflat în stare latentă de cinci luni.

La solicitarea presei, Geng a precizat că nave americane au intrat luni în apele din apropierea recifurilor controlate de Beijing în arhipelagul Spratley 'fără permisiunea guvernului militar' din zonă. Marina chineză a identificat navele şi 'le-a cerut să plece', a adăugat el.

Mai multe ţări riverane (China, Filipine, Vietnam, Brunei, Malaezia) revendică la rândul lor insule şi insuliţe în arhipelagul Spratleys.

Comportamentul marinei americane reprezintă o 'încălcare a suveranităţii chineze, compromiţând pacea, securitatea şi ordinea în zonele maritime vizate', a denunţat acelaşi purtător de cuvânt.

'China cere SUA să pună capăt unor astfel de provocări', a mai spus acesta.

Marina americană desfăşoară cu regularitate operaţiuni denumite 'libertatea de navigaţie' cu scopul de a contracara Beijingul, ale cărui pretenţii teritoriale în zonă sunt extrem de importante.

China revendică suveranitatea asupra aproape tuturor insulelor şi recifelor din Marea Chinei de Sud din considerente istorice.

AGERPRES

×