Cu câteva zile înainte de sosirea lui Hu Jintao, mai mulţi senatori americani au făcut presiuni asupra Congresului SUA să penalizeze Beijingul pentru că “îşi manipulează” moneda, yuanul. Aceştia au pledat pentru sancţionarea Chinei în cazul în care nu va permite yuanului să crească şi va continua să controleze cursul, astfel încât să menţină importurile chineze la preţuri mici în SUA şi să crească preţurile produselor americane în China.
Hu a subliniat că yuanul nu este subevaluat şi că ţara sa foloseşte un mecanism de stabilire a cursului care ţine cont de echilibrul plăţilor internaţionale, cerere şi ofertă, şi nu a ezitat să pună sub semnul întrebării rolul dolarului ca rezervă internaţională, criticând, la rândul său, politica monetară practicată de Banca Rezervelor (banca centrală a SUA) de a menţine mici ratele dobânzii, ceea ce ar duce la devaluarea dolarului şi încurajarea inflaţiei.
La o întâlnire organizată luni la Casa Albă între oficiali americani şi chinezi au fost abordate chestiuni economice, inclusiv energetice, în condiţiile în care SUA încurajează China să facă achiziţii de zeci de miliarde de dolari sub formă de aeronave de la Boeing, dar şi piese de maşini sau bunuri agricole. O misiune comercială chineză a semnat luni la Houston şase acorduri cu companii americane, în valoare totală de 600 milioane de dolari. Comerţul dintre SUA şi China a crescut la 400 miliarde de dolari, de la 100 milioane acum 30 de ani, după lansarea relaţiilor oficiale dintre cele două ţări, aminteşte BBC.