x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Fantasticul Funicular: peste 20 de evenimente, weekendul acesta, la Reșița

Fantasticul Funicular: peste 20 de evenimente, weekendul acesta, la Reșița

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Iul 2024   •   14:00
Fantasticul Funicular: peste 20 de evenimente, weekendul acesta, la Reșița
Sursa foto: Marius Vasile

Festivalul de film UrbanEye și evenimentul de stradă Street Delivery vin la sfârșitul acestei săptămâni (26-28 iulie 2024) în premieră la Reșița, reunite sub umbrela proiectului „Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi”. De-a lungul celor trei zile, publicul reșițean are ocazia de a participa, cu acces gratuit, la peste 20 de evenimente, cu o arhitectură diversă: de la dezbateri pe teme de regenerare urbană, la ateliere dedicate copiilor și tinerilor, proiecții de filme, intervenții artistice și tururi ghidate.

Găzduite în Centrul civic al orașului, chiar sub funicular, precum și în zone cu semnificație istorică specială pentru istoria orașului, evenimentele își propun să adune comunitatea într-un exercițiu de autocunoaștere și acțiune culturală comună.

 

„Inițiativa de a organiza Street Delivery și festivalul de film UrbanEye la Reșița cu tema funicularului a adus multă bucurie într-un moment în care orașul și comunitatea se află într-o continuă transformare. Este crucial ca locuitorii să fie conștienți de bogata moștenire industrială care îi înconjoară și să se bucure de valorile sale, stimulând astfel o mai bună legătură cu identitatea locală. Ne bucurăm să facem parte din această mișcare și să punem umărul la această scurtă, dar molipsitoare efervescență urbană”, a declarat Carmen Pau-Popa, directoarea executivă a Fundației Comunitare Banatul Montan.

 

Funicularul, sursa de inspirație pentru multe evenimente din program

Funicularul, poate cea mai emblematică structură de patrimoniu industrial a orașului Reșița, care urmează să intre în curând într-un proces de restaurare și reconversie, constituie sursa de inspirație pentru o serie de evenimente, la care publicul este deopotrivă participant și actor. Masa rotundă cu tema „Funicularul: racord al orașului la natura înconjurătoare”, o amplă acțiune de ecologizare pe traseul funicularului peste Dealul Crucii (organizatori, MKBT, Bike Attack, Nevo Parudimos și We Wilder), atelierul dedicat copiilor cu tema „De-a funicularul”, susținut de echipa de-a arhitectura, turul ghidat cu tema „Natura de la capătul Funicularului”, videomapping pe funicular, un exercițiu ludic legat de interacțiunea cu controalele mașinăriei care traversează Bârzava (Linear Play), o pictură murală participativă dedicată funicularului (Dorin Moldoveanu), precum și o serie de instalații permanente având ca „muză” această construcție reprezentativă pentru istoria orașului compun o parte din programul pregătit pentru finalul acesta de săptămână la Reșița.

 

Un eveniment aparte în desfășurător îl reprezintă expoziția „Vedere de la balconul meu”, coordonată de Ioana Cojocariu, un proiect în cadrul căruia vecinii funicularului au fotografiat construcția din apartamentele lor de la etaj. Ținând cont de conversia planificată a funicularului, expoziția își dorește să încurajeze actul documentării acestuia din perspective subiective și afective, perspective care în timp vor deveni mărturii cu valoare istorică.

De asemenea, publicul este invitat să ia parte și la o amplă acțiune de digitalizare a fotografiilor personale într-o arhivă care va rămâne în istoria orașului, proiect coordonat de Andrei Bălbărău, curator și co-fondator al „Muzeul Cineastului Amator”.

 

Filme care vorbesc despre transformarea orașelor și filme de arhivă despre Reșița industrială

În ceea ce privește filmele proiectate în cadrul evenimentului Fantasticul Funicular”, grație UrbanEye Film Festival, iubitorii de film din Reșița vor avea ocazia de a vedea cu acces gratuit trei filme documentare care tematizează înțelegerea proceselor transformatoare ale orașelor, însoțite de discuții.

 

Și filmele de arhivă sunt prezente în program: opt pelicule documentare despre industria orașului sunt reunite tematic în programul „Călătorie spre inima Reșiței”, realizate de cineaștii studioului Alexandru Sahia și de cineamatorii din cluburile Optic '76 și Zorii Noi, sub forma unei incursiuni cinematografice prin istoria industrială a Reșiței. Sunt filme documentare care surprind, la intervale diferite de timp, metamorfoze ale orașului dictate de transformările care au loc în peisajului industrial.

 

Un moment special în cadrul evenimentului „Fantasticul Funicular” îl constituie, cu siguranță, proiecția documentarului realizat de tinerii participanți la URME: workshop de patrimoniu și explorare urbană prin film, de-a lungul a nouă zile de învățare alături de patru profesioniști.

 

Istoriile și artiștii locali își găsesc de asemea un loc în desfășurător: un proiect dedicat regretatului poet reșițean Ion Chichere, realizat de tandemul creativ 111invers1 (Lumi Mihai și Mugur Grosu), este plănuit să aibă loc de-a lungul celor trei zile ale evenimentului, sub forma unui performance de poezie și muzică electronică, alături de poetul reșițean Christian Bistriceanu.

 

Un program bogat de evenimente dedicat copiilor și tinerilor

Ateliere de educație urbană cu ajutorul muzicii clasice („Povestea lui Babar, micul elefant”, susținut de Adriana Toacsen), un atelier de serigrafie, bandă desenată și fanzine susținut de Octav Avramescu, un atelier de sculptură în piatră (Tsvetelina Angelova), un spectacol de dans hip-hop (Alina Dumitruc), dar și un atelier de desene luminate, programare de roboți și jocuri, dedicat celor mici, reunit sub motto-ul „Joaca de-a știința” (Daniela Vulpeș, Lavinia Borcilă și Elena Vlasie) se regăsesc, de asemenea, în lista evenimentelor dedicate copiilor și tinerilor.

 

Și iubitorii de jocuri vor regăsi în program evenimente care să îi atragă. Unul dintre acestea este „Resicza” Boardgame, susținut de Andrei Bălbărău (Muzeul Cineastului Amator), o bună ocazie pentru tineri de a-și testa cunoștințele despre oraș și istoria lui.

 

O dezbatere important, cu tema „Agora: Revitalizarea patrimoniului industrial reșițean pentru comunitate”, la care iau parte specialiști în regenerare urbană (Bogdan Demetrescu, Daiana Machiulschi, Grațian Dobre, Daniela Copaci, Marina Batog; facilitator: Ana Elian) este plănuită în seara primei zile de festival.

 

Performance-uri de poezie (Agora: Povești despre trecut și cerc de poezie), o serie de instalații permanente, precum și eco-standuri (Nevo Parudimos) completează lista evenimentelor din programul ediției-pilot a evenimentului „Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi”.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Fantasticul Funicular resita