x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ben Hodges: Ucraina ar putea câștiga războiul într-un an, dacă Occidentul va furniza avioane de luptă

Ben Hodges: Ucraina ar putea câștiga războiul într-un an, dacă Occidentul va furniza avioane de luptă

de Redacția Jurnalul    |    11 Feb 2023   •   07:40
Ben Hodges: Ucraina ar putea câștiga războiul într-un an, dacă Occidentul va furniza avioane de luptă
Sursa foto: Hepta

Ucraina ar putea câștiga războiul în decurs de un an, dacă Occidentul va furniza avioane de luptă, afirmă Ben Hodges, fost general american de rang înalt, citat de Sky News.

În ciuda rapoartelor potrivit cărora forțele rusești au făcut mici progrese datorită unei noi ofensive, un fost general american comandant în Europa a insistat că Ucraina ar putea obține o victorie relativ rapidă dacă Occidentul îi va furniza avioane de luptă.

Ben Hodges a prezis că avioanele ar putea duce la un triumf concludent al Kievului în decurs de un an - dar ar fi nevoie de până la cinci, pe baza nivelului actual de sprijin militar.

„Cu cât le vom livra mai repede capacitatea de a obține un rezultat decisiv, cu atât mai repede s-ar putea termina războiul”, a declarat el pentru DW.

El a spus că temerile legate de probleme de pregătire și de compatibilitate cu pistele de aterizare nu fac „irealizabilă” furnizarea către Kiev a „capacității” de a folosi avioanele - și a lăudat Marea Britanie pentru că este „în frunte” în furnizarea mai multor forme de sprijin militar Ucrainei.

Generalul Hodges a declarat că, în opinia sa, singura „linie roșie” pentru implicarea SUA în Ucraina este „bocancii la sol”.

Și, într-o opinie care atinge o sursă cheie de dezbatere între comentatori, a insistat că Kievul trebuie să recucerească Crimeea pentru a păstra „ordinea internațională bazată pe reguli” și „Carta ONU”.

Alții au susținut că orice speranță realistă de a ajunge la un acord de pace între cele două părți ar implica în mod inevitabil un compromis asupra regiunii din partea Ucrainei.

Generalul Hodges - care a fost la conducerea forțelor americane din Europa între 2014 și 2018 - a declarat că Rusia nu are capacitatea de a lansa un val „major”, în ciuda eforturilor sale actuale de a organiza o ofensivă semnificativă în conflict.

„Ei nu au forțele blindate, capacitatea de a pătrunde”, a spus el, adăugând că actuala campanie nu va schimba „mediul operațional general” din Ucraina.

Kievul „are suficient pentru a limita succesul rusesc”, a adăugat el, precizând că acest lucru va fi totuși „costisitor” în ceea ce privește victimele și muniția.

(sursa: Mediafax)

×