x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden dă de pământ cu Trump pentru atacul asupra Capitoliului

Biden dă de pământ cu Trump pentru atacul asupra Capitoliului

de Şerban Mihăilă    |    27 Iul 2022   •   07:45
Biden dă de pământ cu Trump pentru atacul asupra Capitoliului
Sursa foto: Agerpres

Președintele american Joe Biden l-a atacat pe fostul șef al Casei Albe Donald Trump pentru refuzul acestuia de a interveni în vederea opririi atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, sediul Congresului SUA. Într-unul dintre rarele sale comentarii în privința anchetei parlamentare asupra evenimentelor de la vremea respectivă, Biden a declarat că predecesorului său „i-a lipsit curajul de a acționa” și i-a trădat pe polițiștii pe care pretindea că îi susține.

„Polițiștii au fost eroi în acea zi!”, a afirmat șeful administrației de la Washington, într-un comentariu video, înregistrat la reședința sa de la Casa Albă, unde se recuperează după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.

„Lui Donald Trump i-a lipsit curajul de a acționa. Femeile și bărbații curajoși în uniforme albastre din această națiune nu ar trebui să uite asta niciodată. Nu poți fi pro-insurecție și pro-poliție! Nu poți fi pro-insurecție și pro-democrație! Nu poți fi pro-insurecție și pro-american” a spus Biden, la începutul săptămânii, într-un discurs adresat unei organizații a liderilor forțelor de ordine de culoare.

„Pe 6 ianuarie, ne-am bazat pe forțele de ordine pentru a ne salva democrația”, a mai spus președintele. „Am văzut ce s-a întâmplat. Poliția Capitoliului, poliția metropolitană din Washington, alte agenții de aplicare a legii au fost atacate și agresate sub ochii noștri. Polițiștii au fost loviți, stropiți cu spray, călcați în picioare, brutalizați. S-au pierdut vieți omenești. Și, preț de trei ore, fostul președinte învins al Statelor Unite a privit totul, în timp ce stătea confortabil într-o sală de masă privată de lângă Biroul Oval!”, a precizat Biden.

„În timp ce el făcea asta, bravii ofițeri au fost supuși unui iad medieval vreme de trei ore, stropiți cu sânge, în mijlocul unui carnaj, față în față cu o mulțime înnebunită, care a crezut în minciunile președintelui învins!”, a adăugat el.

Concluzii devastatoare

Comentariile președintelui au fost făcute la doar patru zile după ce comisia de anchetă din Camera Reprezentanților și-a încheiat șirul audierilor, cu o ședință în care a scos în evidență lipsa de acțiune a lui Trump, în timp ce susținătorii lui luau cu asalt Capitoliul. Aceștia încercau să oprească numărarea votului din Colegiul Electoral, care a pecetluit înfrângerea fostului lider american în alegerile prezidențiale.

Trump nu și-a convocat vicepreședintele, secretarul Apărării, procurorul general, secretarul pentru Securitate Internă și nici pe altcineva pentru a trimite ajutoare, în vederea aplanării violențelor izbucnite la Capitoliu în ziua respectivă.

În schimb, potrivit mărturiilor, Trump și-a petrecut după-amiaza urmărind violențele la „Fox News” și respingând sfaturile consilierilor care îl implorau în permanență să ia măsuri. Un apel de la un oficial al Pentagonului pentru a coordona un răspuns a rămas inițial fără răspuns, deoarece „președintele nu a vrut să se facă nimic”, susține un avocat al Casei Albe, a cărui relatare a fost prezentată în cursul audierii.

Mai mult, tweeturile și filmulețele postate de Trump în cele din urmă nu au condamnat atacul și, în unele cazuri, au părut să toarne gaz pe foc.

Donald Trump a deschis porţile „dezordinii şi corupţiei” şi trebuie să fie responsabil din punct de vedere legal pentru atacul din 6 ianuarie 2021, concluziona, săptămâna trecută, preşedintele Comisiei de anchetă parlamentară privind atacul asupra Capitoliului. Fostul preşedinte republican „a încercat să ne distrugă instituţiile democratice”, a spus Bennie Thompson.

În opinia sa, toţi cei responsabili de atac, inclusiv cei de la Casa Albă, vor trebui să „răspundă pentru acţiunile lor în faţa Justiţiei”. „Trebuie să existe consecinţe severe, altfel mă tem că democraţia noastră nu se va recupera!”, a spus el. Comisia pentru incidentele din 6 ianuarie 2021 urmează să elaboreze acum raportul final, care va fi prezentat în toamnă.

Trump îl devansează pe Biden

Un sondaj de opinie realizat de „Emerson College” și citat de „Forbes”, pe 1 iulie, anul acesta, arată că Biden ar pierde, cu 44% la 39%, în fața lui Trump, într-o ipotetică revanșă electorală, în 2024, în timp ce ratingul de aprobare a actualului președinte al SUA continuă să scadă vertiginos.

În mod surprinzător, jumătate dintre republicanii intervievați au declarat că sunt mai predispuși să voteze pentru Trump, după audierile din Comisia de anchetă, de luna trecută.

Sprijinul lui Trump s-a menținut constant în luna iunie, potrivit sondajului, în timp ce susținerea față de Biden a scăzut cu patru puncte, ca urmare a creșterii continue a inflației. De altfel, economia a fost cea mai importantă problemă pentru participanții la sondaj (58%).

Până acum, Biden s-a abținut în general să comenteze evoluția anchetei parlamentare și nu pomenise numele lui Trump, spre dezamăgirea a numeroși lideri democrați.

×