x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden salută eliberarea jucătoarei Brittney Griner şi anunţă continuarea eforturilor pentru Whelan

Biden salută eliberarea jucătoarei Brittney Griner şi anunţă continuarea eforturilor pentru Whelan

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2022   •   22:00
Biden salută eliberarea jucătoarei Brittney Griner şi anunţă continuarea eforturilor pentru Whelan
Sursa foto: Agerpres

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a salutat, joi seară, eliberarea de către Rusia a jucătoarei de baschet Brittney Griner, precizând că aceasta este în drum spre casă şi subliniind că vor continua negocierile cu Moscova pentru eliberarea fostului militar Paul Whelan.

"În urmă cu câteva momente, am vorbit cu Brittney Griner. Este în siguranţă, este într-un avion, este în drum spre casă după multe luni în care a fost deţinută în mod nedrept în Rusia, arestată în circumstanţe intolerabile", a declarat Biden, conform cotidianului The Guardian.

Preşedintele SUA a mulţumit Emiratelor Arabe Unite pentru facilitarea schimbului de deţinuţi.

"Nu am uitat de Paul Whelan, deţinut în mod injust în Rusia de câţiva ani", a subliniat Biden.

Rusia a dispus eliberarea jucătoarei americane de baschet Brittney Griner în cadrul unui schimb de deţinuţi cu Statele Unite, care îl vor elibera pe traficantul de arme Viktor Bout. Schimbul de deţinuţi între Rusia şi Statele Unite a avut loc joi în Emiratele Arabe Unite.

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia sub acuzaţia de trafic de droguri, după ce a fost arestată la un punct vamal aeroportuar în februarie.

Administraţia Joseph Biden propusese Rusiei eliberarea lui Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat în SUA la 25 de ani de închisoare, în schimbul lui Brittney Griner şi lui Paul Whelan, cetăţean american, canadian, britanic şi irlandez, fost membru al Infanteriei Marine din SUA, arestat în Rusia din decembrie 2018 şi condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Statele Unite neagă acuzaţiile formulate de autorităţile ruse la adresa lui Paul Whelan, iar acesta urmează să facă obiectul unor negocieri separate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joseph Biden brittney griner