x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanţul violenţelor din faţa parlamentului de la Kiev: 2 morţi, 9 grav răniţi, 141 spitalizaţi

Bilanţul violenţelor din faţa parlamentului de la Kiev: 2 morţi, 9 grav răniţi, 141 spitalizaţi

01 Sep 2015   •   12:42
Bilanţul violenţelor din faţa parlamentului de la Kiev: 2 morţi, 9 grav răniţi, 141 spitalizaţi

Un al doilea poliţist ucrainean a decedat marţi în urma rănilor, în timp ce alţi nouă se aflau în stare gravă, la o zi după confruntările sângeroase cu manifestanţii de extrema dreaptă în faţa parlamentului ucrainean, care protestau faţă de adoptarea unei reforme controversate ce atribuie mai multă autonomie regiunilor separatiste proruse, relatează AFP.

'Încă un membru al Gărzii Naţionale s-a stins din viaţă din cauza rănilor ca urmare a exploziei unei grenade (...) Este dureros', a scris pe contul său de Twitter ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov.

Garda Naţională ucraineană, aflată în subordinea Ministerului de Interne, este formată în principal din voluntari care fac parte din miliţiile de autoapărare ale Maidanului, mişcarea de contestare proeuropeană din centrul Kievului, reprimată sângeros în februarie 2014.

Anterior, o purtătoare de cuvânt a poliţiei ucrainene, Oksana Blişciuk, raportase 'în total, 141 de răniţi, spitalizaţi în diverse unităţi spitaliceşti din Kiev, între care 131 de poliţişti, dintre care zece în stare gravă'.

Poliţiştii în stare gravă suferă de răni la stomac, plămâni şi la cap, a precizat la rândul său Olga Bogomoleţ, deputat şi consilieră a preşedintelui Petro Poroşenko responsabilă cu problemele umanitare.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat luni o 'acţiune antiucraineană' şi a promis să-i pedepsească pe cei vinovaţi, înainte de a-i vizita pe poliţiştii răniţi marţi dimineaţă, potrivit preşedinţiei de la Kiev.

Adoptarea de către parlamentul ucrainean a unui proiect de lege privind descentralizarea care acordă o autonomie mai mare regiunilor separatiste proruse, aflate în război cu Kievul, a condus luni la confruntări sângeroase între forţele de ordine şi militanţii de extrema dreaptă care se opun acestei reforme.

Iniţial, un membru al Gărzii Naţionale şi-a pierdut viaţa, fiind lovit în inimă de o schijă, după ce o grenadă de luptă a fost detonată luni în faţa clădirii parlamentului. Ulterior, oficiali ai Ministerului ucrainean de Interne au recunoscut că acesta a fost împuşcat în inimă, potrivit Unian.

Aceasta este pentru prima oară când capitala Ucrainei devine teatrul unor astfel de violenţe de la mişcarea proeuropeană din Piaţa Independenţei (Maidan) din iarna 2013-2014, care a condus la căderea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Violenţele au suscitat o vie preocupare din partea SUA şi a Uniunii Europene, care susţin clasa politică din Ucraina, precum şi din partea Rusiei, acuzată de Occident de sprijinirea rebelilor separatişti din estul ţării.

Optsprezece suspecţi rămâneau în arest marţi, printre care persoana suspectată că a lansat grenada în faţa intrării în parlament, a precizat purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Kiev. Doisprezece dintre cele 30 de persoane arestate luni au fost puse în libertate.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: ucraina kiev parlament bilanţ victime morti