x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blair, la coroana UE

Blair, la coroana UE

de Sînziana Stancu    |    08 Apr 2009   •   00:00

Fostul premier britanic Tony Blair revine în forţă pe scena politică şi visează să devină primul preşedinte permanent al Uniunii Europene.



De când şi-a manifestat intenţiile, iar fostul său rival, actualul premier britanic Gordon Brown, i-a dat binecuvântarea, Blair figurează chiar în poziţia de favorit în viitoarea cursă prezidenţială europeană. Mai rămâne ca Tratatul de la Lisabona să fie ratificat şi de Irlanda şi Cehia, pentru a putea fi creat "obiectul" candidaturii sale: primul post de preşedinte permanent al UE.

POD PESTE ATLANTIC
Dacă se va vedea "încoronat" la UE, Blair vrea să-şi folosească tot talentul diplomatic pentru a construi un pod trainic al colaborării transatlantice între UE şi noua administraţie americană a lui Barack Obama.

Împreună vor să rezolve şi problemele din Orientul Mijlociu şi să îşi dreagă imaginile şifonate de războiul din Irak. The Independent scrie că Gordon Brown, a cărui popularitate scade pe zi ce creşte criza economică, are tot interesul să-l propulseze pe Blair, pentru că Marea Britanie va trebui să aibă o figură-cheie în arhitectura unei "noi ordini mondiale".

Pentru asta, Londra îl sprijină pe Jose Manuel Barroso pentru al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene, pentru că realegerea lui sporeşte şansele unui candidat britanic la cârma UE. Singura care i-ar putea sta în cale lui Blair pare, Angela Merkel, cancelarul german, care e foarte interesată de "job" în cazul în care va pierde alegerile generale din septembrie.

×
Subiecte în articol: externe