x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bombonele de Venezuela pentru preşedintele rus

Bombonele de Venezuela pentru preşedintele rus

de Sînziana Stancu    |    16 Oct 2010   •   00:00

Preşedintele Hugo Chavez a venit în vizită la Moscova cu o geantă ticsită cu dulciuri pentru omologul său rus.

La sfârşitul vizitei pe care a făcut-o în Rusia, la invitaţia preşedintelui Dmitri Medvedev, şeful statului venezuelan, Hugo Chavez, i-a oferit gazdei sale o geantă plină cu dulciuri constând, între altele, în ciocolată şi dulceaţă de banane, după cum a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, citat de RIA Novosti.

"V-am adus ciocolată venezuelană, cea mai bună ciocolată din lume. Vreau ca aceasta să devină populară şi bine vândută în Rusia", a declarat Chavez, precizând că şi dulceaţa de banane venezuelană este tot "cea mai bună din lume".

Chavez a parafat astfel cu dulciuri un contract nuclear cu Rusia, încheiat anterior înmânării "ofrandelor" de ciocolată. Este vorba despre construirea în Venezuela, de Rusia, a primei centrale energetice nucleare. Preşedintele Venezuelei, care conduce cea mai mare ţară producătoare de petrol de pe continentul sud-american, şi-a exprimat intenţia de a construi şi o centrală nucleară în scopuri "domestice", pentru "a reduce dependenţa de combustibil din fosile".  

Medvedev a semnat contractul, dar Chavez l-a avertizat că înţelegerea lor n-o să fie pe placul americanilor, care nu văd cu ochi buni acordurile în domeniul nuclear şi nici prieteniile prea strânse între ţările sud-americane în care s-au succedat, de-a lungul anilor, regimuri totalitare, şi Rusia, o fostă ţară care a adus comunismul, împărţind lumea în două după cel de-al doilea război mondial, prin aşa-numita "cortină de fier". Medvedev nu s-a sinchisit de spusele lui Chavez, afirmând că SUA nu trebuie să fie supărate cât timp centrala va funcţiona în scopuri "civile".

×
Subiecte în articol: externe