x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria importă gaz metan din Egipt

Bulgaria importă gaz metan din Egipt

25 Apr 2009   •   00:00

Bulgaria a semnat un acord cu Egiptul vizând "explorarea opţiunilor" şi cumpărarea de gaz natural lichefiat (LNG) din Egipt. Contractul a fost realizat în contextul eforturilor sale de a-şi reduce dependenţa puternică de energia importată din Rusia, transmit The Guardian şi Agerpres.



Ministrul bulgar al energiei, Petăr Dimitrov, şi ministrul egiptean al petrolului, Sameh Fahmy, au semnat un memorandum de înţelegere privind cooperarea energetică. "Acest memorandum este extrem de important pentru noi, deoarece încercăm să găsim de urgenţă furnizori alternativi de energie", a spus Dimitrov. Ţara sa, dependentă în proporţie de 95-98% de importurile de gaze din Rusia, a fost cel mai puternic lovită de criza gazului de la începutul acestui an, declanşată de disputa privind preţul între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, ţară de tranzit pentru importurile energetice europene. Şi aprovizionarea cu gaze a altor aproximativ zece state europene a fost afectată de disputa ruso-ucraineană.

Ministrul bulgar a mai precizat că există două variante pentru importul de LNG din Egipt: fie printr-un terminal din Grecia, fie printr-un nou terminal, a cărui construcţie este în curs de negociere cu Grecia. Anterior, Sofia precizase că intenţionează să importe aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaz egiptean pe an începând din 2011-2012.

Tot în cursul summitului energetic de vineri şi sâmbătă, Bulgaria a semnat un acord şi cu Grecia privind interconectarea reţelelor de gaze naturale ale celor două ţări şi eventual construirea unui nou terminal pentru LNG pe coasta grecească a Mării Egee. La începutul acestui an, Bulgaria a semnat un acord şi cu România de interconectare a reţelelor de gaze, iar acum Sofia încearcă să încheie unul similar cu Turcia. Dimitrov a spus că, odată ce va fi terminat proiectul de construire a unei conducte între Egipt şi Turcia, Bulgaria va analiza şi posibilitatea importării de gaze pe acea rută.

×
Subiecte în articol: externe