x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă avertizează asupra riscurilor atacurilor ruse asupra navelor din Marea Neagră

Casa Albă avertizează asupra riscurilor atacurilor ruse asupra navelor din Marea Neagră

de Redacția Jurnalul    |    20 Iul 2023   •   21:15
Casa Albă avertizează asupra riscurilor atacurilor ruse asupra navelor din Marea Neagră
Sursa foto: Hepta

Preşedinţia Statelor Unite a avertizat că armata rusă ar putea lansa atacuri asupra navelor comerciale din Marea Neagră care se deplasează spre Ucraina, informează agenţia Reuters.

Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Siguranţă Naţională de la Casa Albă, a declarat că serviciile secrete americane au informaţii că Rusia instalează mine în apropierea porturilor ucrainene.

Administraţia de la Kiev a propus, miercuri, acordarea de către Naţiunile Unite a unui mandat pentru patrule internaţionale pe Marea Neagră, prin colaborarea cu Turcia şi Bulgaria, în scopul continuării exporturilor de cereale, pe fondul ameninţărilor Rusiei. Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Preşedinţiei Ucrainei, a declarat că este necesar un mandat din partea Naţiunilor Unite pentru crearea unei misiuni de escortare a navelor care transportă cereale din Ucraina pe Marea Neagră. "Ar trebui să obţinem un mandat ONU pentru crearea de patrule militare", cu participarea unor state riverane, precum Turcia şi Bulgaria, a declarat Mihailo Podoliak.

Rusia a anunţat că, începând de joi, va considera ţinte legitime navele care circulă pe Marea Neagră spre sau dinspre porturi din Ucraina. "Navele vor fi considerate ca fiind potenţial militare. Drept consecinţă, ţările care le acordă pavilion acestor nave vor fi considerate ca fiind implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev. Anumite zone maritime din nord-vestul şi sud-estul apelor internaţionale ale Mării Negre sunt declarate în mod temporar zone periculoase pentru navigaţie", a avertizat Ministerul rus al Apărării.

Rusia a anunţat luni suspendarea Acordului cu Ucraina privind transporturile de cereale pe Marea Neagră, un tratat garantat de Turcia şi de Naţiunile Unite.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnalat că el poate continua transporturile de cereale pe Marea Neagră fără acordul Rusiei. Însă Moscova a avertizat asupra riscurilor continuării transporturilor de cereale pe Marea Neagră în lipsa garanţiilor de securitate.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: casa alba Rusia Ucraina