x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Catastrofa aeriană de la Smolensk, cauzată de o eroare de pilotaj

Catastrofa aeriană de la Smolensk, cauzată de o eroare de pilotaj

11 Apr 2010   •   00:00

Autorităţile ruse susţin ipoteza conform căreia catastrofa aeriană de la Smolensk, soldată cu moartea preşedintelui polonez Lech Kaczynski, a fost provocată de o eroare a piloţilor, despre care afirmă că au ignorat unele instrucţiuni.



"La o distanţă de un kilometru şi jumătate, controlorii de trafic au constatat că viteza de coborâre a avionului creştea, în timp ce aparatul reducea altitudinea mai mult decât impunea unghiul de apropiere", a declarat comandantul-adjunct al Statului Major al Forţelor Aeriene ruse, Aleksandr Alioşin.

"Controlorii au cerut avionului să revină la zbor orizontal şi, când au constatat că piloţii nu urmează instrucţiunile, i-au cerut de mai multe ori comandantului să se îndrepte către alt aeroport. În pofida acestui fapt, piloţii au continuat coborârea", a adăugat el.

"Se pare că o eroare a echipajului în timpul manevrelor de apropiere pentru aterizare ar fi la originea catastrofei", a declarat şi o sursă din forţele de ordine ruse, citată de RIA Novosti, informează Mediafax.

"Cu puţin timp înainte ca aparatul să iasă din spaţiul aerian belarus, colegii ruşi ne-au cerut să transmitem la bord informaţii privind condiţiile meteo nevaforabile pentru aterizare de la Smolensk", a afirmat, la rândul său, şi un reprezentant al autorităţilor de la Minsk, citat de agenţia Interfax, care adaugă că piloţii au ignorat informaţiile.

Conform autorităţilor locale, din cauza ceţii dese din zonă, un alt avion, care ar fi trebuit să aterizeze mai devreme la Smolensk, a decis să se îndrepte către alt aeroport, iar un al treilea aparat a înregistrat un incident la aterizare.

Comitetul de anchetă al Parchetului rus a anunţat deschiderea unei investigaţii privind "posibile încălcări ale regulilor de securitate aeriană, care au dus la moartea" unui mare număr de persoane. Anchetatorul principal Aleksandr Bastrikin a adăugat că la locul catastrofei au fost trimişi peste 40 de experţi.

Ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu, a anunţat că ambele cutii negre ale avionului au fost localizate. "Cutiile, atât cea care conţine parametrii de zbor, cât şi cea cu înregistrările audio, au fost găsite la locul catastrofei. Expertiza, care va clarifica motivele catastrofei, a început deja", a spus Şoigu, citat de Interfax.

×
Subiecte în articol: externe