x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce l-ar fi putut determina pe Anders Breivik să devină criminal

Ce l-ar fi putut determina pe Anders Breivik să devină criminal

de Mediafax    |    31 Iul 2011   •   08:34
Ce l-ar fi putut determina pe Anders Breivik să devină criminal

Anders Breivik, autorul atacurilor din Oslo soldate cu moartea a 77 de oameni, si-a pregatit atacul la o ferma din orasul norvegian Rena. Barbatul era prietenos si parea un om obisnuit, asa ca psihologii criminalisti incearca sa isi dea seama ce evenimente l-ar fi putut determina pe Breivik sa se transforme in criminal. Breivik era foarte amabil cu locuitorii orasului, care l-au placut de la inceput si nu au banuit nicio clipa ce planuieste barbatul, scrie dailymai.co.uk.
Atacatorul a inchiriat o ferma al carei proprietar este la inchisoare pentru cultivare de canabis pentru a construi bomba pe care a detonat-o la sediul Guvernului.

Criminalul, nemultumit de comportamentul sexual al unor membri ai familiei

Breivik a locuit la Rena timp de 82 de zile inainte de atacurile pe care le-a comis la Oslo. In manifestul pe care l-a publicat cu putin timp inainte de atentate Anders Breivik ataca comportamentul sexual al catorva membri ai familiei sale.
Breivik spune ca mama sa, Wenche, in varsta de 64 de ani, "are capacitatea intelectuala a unui copil de zece ani". El atribuie acest lucru meningitei pe care se presupune ca femeia a contractat-o de la tatal sau vitreg, Tore. Despre acesta Breivik scrie ca a fost capitan de armata si ca a avut relatii sexuale cu mai mult de 500 de femei.

Sora vitrega a avut cel putin 40 de amanti
Atacatorul de la Oslo o acuza si pe sora lui vitrega, Elisabeth, ca a avut cel putin 40 de amanti, "mai multi decat stripperii de la Chippendales, despre care se stie ca poarta numeroase boli". Din cauza acestor relatii Elisabeth ar fi ramas infertila si ar fi fost nevoita sa faca numeroase tratamente.
Prietenii mamei lui Breivik au descris-o pe aceasta ca fiind o femeie fragila si amabila, insa una dintre vecinele sale a declarat ca aceasta impartasea viziunile intolerante ale fiului ei.In adolescenta, Anders Breivik era un model al tolerantei rasiale, asculta muzica hip-hop si avea un prieten pakistanez, Arsalan Sohail. Se pare insa ca o serie de incidente i-au schimbat parerile si l-au determinat sa-si doreasca sa elimine musulmanii din Europa si sa creeze o utopie numai cu oameni albi. Breivik pretinde ca grupuri pakistaneze au batjocorit fete norvegiene si ca prietenul sau Arsalan dispretuia Norvegia si traditiile sale.
Expertii sunt de parere ca mintea lui Breivik a fost afectata de problemele sale, cum ar fi relatia rece cu tatal sau, care a afirmat, dupa crimele comise de Anders, ca acesta trebuia sa-si ia propria viata si nu sa omoare oameni nevinovati.
Totusi, Breivik nu se vede pe sine ca un inadaptat. El spune ca a avut tot ce si-a dorit cand a fost copil si ca a avut o copilarie minunata.

Parintii s-au despartit cand Breivik avea un an
Tatal lui Anders Breivik, fost diplomat, a cunoscut-o pe mama sa in timp ce lucra la Ambasada norvegiana din Londra, insa cand Breivik avea doar un an cei doi s-au despartit, iar dupa o lupta acerba pentru custodie copilul a ramas in grija mamei. Ambii sai parinti s-au recasatorit si au mai divortat. In manifestul sau, Breivik atrage atentia asupra pericolului destramarii unei familii si afirma ca ar trebui realizate contracte de casatorie pe cel putin 20 de ani.
Psihologul criminalist Keith Ashcroft spune ca respingerea tatalui l-ar fi putut determina pe Breivik sa se retraga intr-o lume imaginara a armelor si a violentei. Deoarece criminalul se refera la viata sa sexuala in manifest, specialistul este de parere ca acesta ar fi putut fi tulburat de sentimente de nepotrivire sexuala.
Dupa ce l-a intervievat timp de cateva ore, avocatul lui Breivik l-a declarat pe acesta nebun. Totusi, psihologul criminalist Mike Berry, care a analizat manifestul lui Anders Breivik, l-a declarat pe acesta potrivit pentru un proces.
"Breivik este clar o persoana cu un comportament obsesiv si narcisist, dar nu este nebun sau psihotic. El chiar crede ca s-a comportat intr-o maniera justificata", a concluzionat psihologul.
Psihologul este de parere ca Breivik s-a simtit entuziasmat cand a inceput sa ucida oameni deoarece in mintea sa acesta era inceputul unei revolutii.
"Ar fi ajuns intr-un stadiu in care ar fi devenit automat. Sunt sigur ca daca nu ar fi fost prins ar fi continuat sa ucida oameni fara sa se gandeasca", a spus psihologul criminalist.

×