x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce lideri participa la parada militara din 9 mai din Piata Rosie?

Ce lideri participa la parada militara din 9 mai din Piata Rosie?

de Dan Constantin    |    27 Apr 2015   •   10:34
Ce lideri participa la parada militara din 9 mai din Piata Rosie?
Sursa foto: Christophe Meneboeuf - http://ww

Festivitatile pentru marcarea a 70 de ani de la victoria impotriva Germaniei hitleriste au ca moment de varf parada militara din Piata Rosie.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu a anuntat ca parada militara din 9 mai va fi cea mai mare din perioada postsovietica, la ea participand 15 mii de soldati,143 de avioane si elicoptere, peste 200 de echipamente si instalatii de tehnica de lupta.

Ziarul Armatei, cotidianul Krasnaia Zvezda, precizeaza ca parada va avea doua parti- una istorica, in care vor defila trupe cu echipament din al doilea razboi mondial, intre care celebrul tanc T-34, si o parte contemporana, dominata de expunerea noilor instalatii de interceptare si mijloace de deplasare a trupelor.
Rusia a facut mari eforturi politice pentru a reuni la festivitatile de la Moscova din 9 mai cat mai multi lideri din intreaga lume. Din cauza crizei din Ucraina multe invitatii au fost insa declinate, lideri ai tarilor aliate cu Rusia in cel de-al doilea razboi mondial anuntand ca boicoteaza evenimentul.Ministrul de externe Serghei Lavrov a criticat recent pozitia SUA si a ''nucleului dur'' din Uniunea Europeana pentru boicot sau presiunile pe care le exercita asupra altor tari sa refuze prezenta la Moscova in 9 mai.

La Moscova vor veni presedintii din Cehia, Cipru, premierii din Slovacia,Grecia,Islanda, Macedonia,Muntenegru, Serbia,Norvegia,Bosnia-Hertegovina. Este asteptata o prezenta semnificatica a Chinei si Coreei de Nord.

Potrivit unor surse diplomatice se desfasoara negocieri pentru prezenta cancelarului Merkel la Moscova in 10 mai.

Romania, aliat cu Rusia dupa 23 august 1944 in razboiul cu Germania si Ungaria, nu a anuntat daca participa la manifestarea din 9 mai a Zilei Victoriei.

×
Subiecte în articol: piata rosie 9 mai parada militara