x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce vor protestatarii din Israel. Vezi lista revendicărilor şi care este viziunea lor despre dreptatea socială

Ce vor protestatarii din Israel. Vezi lista revendicărilor şi care este viziunea lor despre dreptatea socială

de Mediafax    |    09 Aug 2011   •   14:31

Lideri ai protestatarilor din zece orase israeliene, studenti si reprezentanti ai unor organizatii sociale si grupuri de tineri au anuntat, luni, intr-un comunicat comun, care sunt principiile din spatele luptei lor pentru dreptate sociala, relateaza Haaretz in editia electronica.

Documentul "viziunii", cum l-au numit, intitulat "Cadru de investitii pentru o noua agenda socio-economica", incepe cu un citat din Declaratia de Independenta a Israelului. Textul a fost distribuit intre participantii la protestele din cele zece orase, pentru formularea unor comentarii.

"De cateva zeci de ani, diverse Guverne ale Israelului au optat pentru o politica economica de privatizare, care lasa piata libera fara fraie", se arata in document. "Politica economica, prezentata de cei care o conduc drept o stiinta exacta si necesara, din cauza circumstantelor, a devenit existenta noastra zilnica, un razboi pentru supravietuire si subzistenta cu demnitate", continua textul.

Documentul insista asupra a sase principii, in vederea formarii unei aliante intre stat si cetatenii sai, si anume minimizarea inegalitatilor sociale (economice, de gen si nationale) si crearea coeziunii sociale; modificarea principiilor de baza ale sistemului economic; scaderea costurilor de trai, eradicarea somajului si preturi controlate de stat la produsele de baza.

Haaretz citeaza, in continuare, acordarea de prioritate zonelor de la periferia oraselor, atat in sens social, cat si geografic; solutionarea nevoilor esentiale ale populatiei vulnerabile (persoane cu handicap, batrani si bolnavi); investitii ale statului in cetateni, in domeniul educatiei, sanatatii si sigurantei personale si furnizarea de solutii la criza locuintelor, de la transport si pana la infrastructura publica.

Intre timp, Parlamentul israelian, Knesset, a hotarat sa organizeze o sesiune speciala, martea viitoare, pentru a discuta despre acest protest social. Sesiunea va avea loc, la solicitarea factiunilor din opozitie.

×