x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehia, gata să-i respingă pe migranți de la frontiera sa

Cehia, gata să-i respingă pe migranți de la frontiera sa

22 Iun 2018   •   18:31
Cehia, gata să-i respingă pe migranți de la frontiera sa

Republica Cehă este gata, potrivit premierului său Andrej Babis, să-i respingă pe migranţii ce sosesc la frontiera sa, dacă Germania şi Austria vor lua o asemenea măsură, după cum intenţionează ministrul de interne german Horst Seehofer, informează AFP. 

"Se poate prevedea că Austria va lua aceeaşi măsură şi, în acest caz, noi vom face acelaşi lucru", a declarat Babis în faţa presei, la finalul consiliului ministerial de vineri, la Praga. "Aceasta înseamnă că ne vom duce imediat la punctele de trecere de la frontieră pentru a controla graniţele noastre", a insistat el. 

Ministrul conservator de interne al Germaniei, Horst Seehofer, a atenţionat luni că va fi gata "în iulie" să-i "respingă imediat" pe migranţii care sosesc la frontierele germane dinspre alte ţări europene, în cazul în care cancelarul federal Angela Merkel nu va ajunge la o soluţie "echivalentă" cu ocazia Consiliului European din 28-29 iunie. 

"Nu ne putem permite ca migranţi ilegali să intre pe teritoriul nostru, pentru că apoi aceasta va fi problema noastră şi noi nu ne dorim asta", a declarat şeful guvernului ceh. 

"Punctele de trecere de la frontiera cehă vor fi controlate în acest caz de poliţie, însă noi avem de asemenea un plan de urgenţă conform căruia vor fi desfăşuraţi vameşi şi eventual armata", a declarat Babis, care a convocat pentru vineri după-amiaza o reuniune a Consiliului de Securitate al statului. "Vreau să ştiu în ce măsură toate aceste componente sunt gata să înfrunte o asemenea situaţie", a adăugat el. 

Potrivit lui Babis, "frontiera de sud a UE trebuie să fie apărată de state precum Grecia, Italia, Malta şi Spania, iar alte state trebuie să le ajute". 

Babis s-a pronunţat de asemenea în favoarea unui "schimb de competenţe" ale Agenţiei Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale UE (Frontex), în cazul în care efectivele ei vor fi majorate la 10.000 de angajaţi până în 2020, după cum cere Italia de mai multă vreme. 

"Nu este posibil să fie cheltuiţi atâţia bani (pentru Frontex) pentru ca aceasta să nu facă altceva decât să monitorizeze migraţia ilegală şi să vadă cum se dezvoltă businessul mafiilor de traficanţi. Frontex trebuie să opereze în afara Europei", a afirmat premierul ceh. 

În opinia sa, "soluţia este foarte simplă: navele (cu migranţi) nu trebuie să plece pe mare".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cehia migranti