x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China, o nouă ameninţare pentru SUA în Pacific

China, o nouă ameninţare pentru SUA în Pacific

17 Sep 2009   •   00:00
China, o nouă ameninţare pentru SUA în Pacific

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a avertizat că arsenalul chinez de ultimă generaţie ar putea periclita în curând dominaţia militară americană în Oceanul Pacific. Adresându-se Air Force Association, Robert Gates a precizat că prezenţa maritimă şi aeriană a Statelor Unite în Pacific se confruntă cu o nouă ameninţare, a Chinei.



În legătură cu programele de modernizare militară cum este cel al Chinei, Gates a menţionat că trebuie "să ne facem griji mai puţin pentru provocarea pe care o reprezintă direct pentru arsenalul american, şi mai mult pentru capacitatea lor de a ne limita libertatea de mişcare şi de a ne restrânge opţiunile strategice".

Mai grav, a observat Gates, modul în care China investeşte într-un ritm alert în "arsenalul său antiaerian, maritim, antisatelit şi de rachete balistice ar putea periclita" capacitatea Washingtonului de a-şi ajuta aliaţii în Pacific, scrie AFP, citată de Mediafax.

Unii analişti au preconizat deja că armata americană îşi va pierde în curând dominaţia asupra oceanelor, spaţiului şi a spaţiului cibernetic, pe măsură ce ţări precum China se echipează cu arme şi rachete de ultimă generaţie. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe armata China pacific ameninta sua