x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China şi India vor domina economia mondială după 2032

China şi India vor domina economia mondială după 2032

08 Ian 2011   •   11:49
China şi India vor domina economia mondială după 2032
145715-.jpgPIB-ul combinat al statelor din G7 va fi devansat de cel al primelor şapte mari pieţe emergente până în 2032, în condiţiile în care criza financiară accelerează transferul de putere la nivelul economiei mondiale, potrivit companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers.

China va depăşi în acelaşi an Statele Unite, devenind cea mai mare economie din lume, se arată într-un raport al PricewaterhouseCoopers, transmite Bloomberg, citat de mediafax.ro.

Statele emergente au scos lumea din recesiunea provocată de criza bancară din ţările dezvoltate, iar economia Chinei a trecut anul trecut pe locul al doilea la nivel mondial, înaintea Japoniei.

Raportul se adaugă altor estimări potrivit cărora naţiunile aflate în dezvoltare vor susţine creşterea economiei mondiale în următoarele decenii, în frunte cu China şi India.

"Această nouă dominaţie a Chinei şi Indiei, cu populaţiile lor numeroase, reprezintă o revenire la normele istorice anterioare revoluţiei industriale din secolele 18 şi 19", afirmă în raport economiştii John Hawksworth şi Anmol Tiwari.

Revoluţia industrială a conferit putere economică Europei Occidentale şi Statelor Unite, dar acest transfer temporar este pe cale să fie inversat, au arătat ei.

În 2009, PIB-ul combinat al celor şapte state emergente analizate, respectiv China, India, Brazilia, Rusia, Indonezia, Mexic şi Turcia (E7), a fost echivalentul a 35% din PIB-ul G7.

Până în 2020, această pondere va ajunge la circa 70% din PIB-ul G7, iar până în 2050 va fi cu 64% mai mare, potrivit raportului.

În 2032, economia Braziliei va deveni mai mare decât cea a Germaniei, în timp ce India va eclipsa Japonia în 2028.

"Creşterea rapidă a pieţelor de consum din marile economii emergente, asociată cu dezvoltarea rapidă a clasei de mijloc vor furniza noi oportunităţi pentru companiile occidentale. În schimb, dacă aceste companii vor continua să se concentreze pe pieţele din America de Nord şi Europa Occidentală, vor juca un rol tot mai mic", au arătat cei doi economişti.

×