x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău / Trei tineri rămân dispăruţi după evenimentele din 7 aprilie

Chişinău / Trei tineri rămân dispăruţi după evenimentele din 7 aprilie

22 Apr 2009   •   00:00

Primăria Chişinăului a anunţat dispariţia a trei tineri după acţiunile de protest din 7 aprilie, care au degenerat în violenţe şi au condus la devastarea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului din Republica Moldova. Conform Agerpres, aceştia sunt Serghei Donici (19 ani), Alexandru Galinschi (27 de ani) şi Mihail Tudorache (23 de ani), despre care nu se mai ştie nimic din data de 7 aprilie.



Potrivit datelor deţinute de Primăria Chişinăului, după 7 aprilie, forţele de ordine moldovene au ridicat de pe străzi cel puţin 318 persoane. "După ce o parte dintre tinerii arestaţi au fost puşi în libertate, 23 de persoane, între care trei adolescenţi, snopiţi în bătaie, torturaţi şi supuşi unui tratament degradant în izolatoarele de arest preventiv, au avut nevoie de ajutor medical, având diverse traume, contuzii şi hematoame", a declarat Dorin Chirtoacă, primarul liberal al Chişinăului.

El a apelat la persoanele care au avut de suferit în urma abuzurilor poliţiei să anunţe primăria, care înregistrează toate aceste cazuri, pentru a le face publice în mediile locale şi internaţionale.

Până în prezent guvernul comunist de la Chişinău a respins demersurile întreprinse de numeroase organizaţii neguvernamentale din domeniul apărării drepturilor omului, precum şi de unele autorităţi locale să permită monitorizarea a ceea ce se întâmplă în comisariatele de poliţie şi în penitenciare, unde se aplică tortura împotriva celor reţinuţi, se afirmă într-un comunicat al Primăriei Chişinăului.

Potrivit aceluiaşi text, s-au înregistrat şi cazuri de ameninţare la adresa persoanelor care au depus mărturii împotriva poliţiei despre violenţele aplicate în perioada detenţiei. Este dat exemplul lui Vadim Ungureanu, un tânăr care a fost ameninţat că "nu va scăpa cu viaţă dacă va continua să relateze presei despre cele întâmplate" în beciurile poliţiei.

Primăria Chişinăului insistă pentru demararea unei investigaţii internaţionale având ca obiect violările grave şi în masă ale drepturilor omului, constatate în Republica Moldova în ultimele 10 zile. Victimele solicită intervenţii prompte şi eficiente, spune primarul Dorin Chirtoacă, care se arată îngrijorat de faptul că până în prezent nu au fost trimise sau formate misiuni speciale pentru verificarea situaţiei la faţa locului, în locurile de detenţie.

×
Subiecte în articol: externe