x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CHIŞINĂU / Voronin absentează de la summitul GUAM pentru a rămîne fidel tălpii ruseşti.

CHIŞINĂU / Voronin absentează de la summitul GUAM pentru a rămîne fidel tălpii ruseşti.

de Ovidiu Ciutescu    |    02 Iul 2008   •   00:00
CHIŞINĂU / Voronin absentează de la summitul GUAM pentru a rămîne fidel tălpii ruseşti.

11:21 • Radio Europa Liberă, într-o relatare făcută pe seama summitului GUAM, care se desfăşoară la Batumi, în Georgia, vorbeşte despre absenţa preşedintelui Vladimir Voronin, pe care o consideră „o surpriză neplăcută”. Serviciul de limbă rusă al acestui post pune absenţa pe seama încercării liderului de la Chişinău de a se înţelege cu Moscova pentru reglementarea problemei transnistrene.

Radio Europa Liberă, într-o relatare făcută pe seama summitului GUAM, care se desfăşoară la Batumi, în Georgia, vorbeşte despre absenţa preşedintelui Vladimir Voronin, pe care o consideră „o surpriză neplăcută”. Serviciul de limbă rusă al acestui post pune absenţa pe seama încercării liderului de la Chişinău de a se înţelege cu Moscova pentru reglementarea problemei transnistrene.

GHIMPELE RUSESC. Din această cauză liderul moldovean nu vrea să enerveze Moscova o dată în plus prin participarea sa la un summit cu politicieni consideraţi "problematici" de liderii de la Kremlin. În acelaşi timp însă, Moldova, spre deosebire de Uzbekistan, care a ieşit din GUAM în urmă cu doi ani, nu părăseşte organizaţia, pentru că nu îşi doreşte să ardă toate punţile pentru participarea la proiectul geopolitic ai cărui principali finanţatori sunt considerate a fi SUA şi UE. La rîndul său, postul de televiziune MIR spune că preşedintele Voronin ignoră pentru a treia oară reuniunile la nivel înalt ale GUAM şi semnalează că de fiecare dată nivelul de reprezentare al delegaţiei moldovene scade. Dacă la reuniunea de anul trecut Chişinăul a fost reprezentat de premierul Vasile Tarlev, în acest an la Batumi a venit ministrul de interne. Analiştii sînt îngrijoraţi de faptul că ar putea urma ieşirea Moldovei din GUAM. În cadrul summitului GUAM de la Batumi a avut loc reuniunea şefilor de stat din organizaţie, la care a lipsit preşedintele Voronin, dar la care au participat, pe lîngă şefii de stat din Georgia, Ucraina şi Azerbaidjan, şi oaspeţii summitului – preşedinţii Poloniei şi Lituaniei. Au avut loc şi întîlniri bilaterale între cei trei şefi de stat şi o întîlnire a miniştrilor de externe din GUAM. Aici, Chişinăul a fost reprezentat de ministrul adjunct de externe, Valeriu Ostalep. Şeful delegaţiei moldovene a fost însă ministrul de interne, Valentin Mijinschi. La summit au participat delegaţii din partea a 25 de state şi organizaţii internaţionale, printre care şi preşedintele polonez Lech Kaczynski, cel al Lituaniei, Valdas Adamkus. A fost prezent şi ministrul de externe, Karel Schwarzenberg, precum şi reprezentanţi ai Departamentului de Stat al SUA, dar şi o delegaţie din Japonia.

×
Subiecte în articol: externe guam