x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA, acuzata de falsificarea unui document pentru a justifica invadarea Irakului

CIA, acuzata de falsificarea unui document pentru a justifica invadarea Irakului

de Veronica Micu    |    06 Aug 2008   •   00:00
CIA, acuzata de falsificarea unui document pentru a justifica invadarea Irakului

11:55 • Casa Alba a cerut CIA sa falsifice o scrisoare scrisa de mina si adresata de directorul serviciilor irakiene de informatii fostului lider Saddam Hussein pentru a putea acuza regimul de la Bagdad de colaborare cu al-Qaida. Cam asa suna acuzatiile dure la adresa Casei Albe, aparute in cartea scrisa de jurnalistul si autorul american Ron Suskind.



Casa Albă a cerut CIA să falsifice o scrisoare scrisă de mînă şi adresată de directorul serviciilor irakiene de informaţii fostului lider Saddam Hussein pentru a putea acuza regimul de la Bagdad de colaborare cu al-Qaida. Cam aşa sună acuzaţiile dure la adresa Casei Albe, apărute în cartea scrisă de jurnalistul şi autorul american Ron Suskind.

DEZVĂLUIRI.
În „The Way of the World“, apărută ieri, Suskind susţine că administraţia de la Washington ar fi cerut Agenţiei Centrale de Investigaţii (CIA) să falsifice un document pentru a justifica invadarea Irakului, relevă portalul Politico.com. Este vorba despre o notă scrisă de mînă şi adresată de directorul serviciilor irakiene de informaţii fostului lider Saddam Hussein, falsificată pentru a putea acuza regimul de la Bagdad de colaborare cu al-Qaida. Autorul dezvăluie, totodată, că administraţia Bush deţinea înainte de invazie informaţii de la un oficial de rang înalt din serviciile de securitate irakiene potrivit cărora „nu există arme de distrugere în masă în Irak“. Potrivit lui Suskind, administraţia Bush s-a aflat în contact cu directorul serviciilor irakiene de informaţii, Tahir Jalil Habbush al-Tikriti, în ultimii ani ai regimului Hussein. „Casa Albă a inventat o scrisoare de la Habbush către Saddam Hussein, datată 1 iulie 2001“, scrie Suskind. „Scrisoarea preciza că Mohammad Atta, organizatorul atentatelor de la 11 septembrie, s-a pregătit pentru misiunea sa în Irak, sugerînd astfel că exista o legătură operaţională între Saddam şi al-Qaida, asociere pe care vicepreşedintele ceruse CIA să o dovedească după atentatele de la 11 septembrie pentru a justifica invadarea Irakului. Nu există o astfel de legătură“, a adăugat autorul.
Casa Albă a respins vehement informaţiile vehiculate de Suskind în cartea sa. Purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Tony Fratto, a declarat că „acuzaţia potrivit căreia Casa Albă ar fi instruit pe cineva să falsifice un document adresat de Habbush lui Saddam este pur şi simplu absurdă“. Autorul, un critic fervent al preşedintelui Bush, este laureat al Premiului Pulitzer pentru un reportaj publicat în „The Wall Street Journal“, unde a lucrat în perioada 1993-2000.

×
Subiecte în articol: externe