x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine este noul primar al New Yorkului? Bill de Blasio spune adio epocii Bloomberg

Cine este noul primar al New Yorkului? Bill de Blasio spune adio epocii Bloomberg

de Dan Constantin    |    02 Ian 2014   •   15:14
Cine este noul primar al New Yorkului? Bill de Blasio spune adio epocii Bloomberg

La 1 ianuarie şi-a început mandatul noul primar al oraşului New York, care îl înlocuieşte pe multimiliardarul Michael  Bloomberg, edil al metropolei timp de 12 ani.  

Alegera lui Blasio, cu o largă majoritate, reprezintă o virare spre stânga radicală a electoratului, candidatul democrat având un program social care include numeroase măsuri  de largire a accesului oamenilor cu venituri mai reduse spre asistenţa medicală şi învăţământ. Impozitul familiior cu venituri de peste 500 000 de dolari anual creşte de la  3,87 la 4,4%.

Discursul electoral susţinut de Blasio a preluat multe din ideile mişcării Occupy Wall Street, care exprimau, după 2011, nemulţumirea faţă de polarizarea excesivă a averilor spre 1 procent din populaţia SUA.

Reprezentantul celor 99% începe mandatul  cu o echipă  nouă în administraţia orasului de 8 milioane de locuitori, aducând la şefia poliţiei  un fost şef al instituţiei care a reuşit, după anul 1995, să reducă semnificativ criminalitatea în New York şi o atenuare a conflictelor rasiale cu autoritătile politieneşti în L.A.

Bill de Blasio  este căsătorit cu scriitoarea de culoare Chirlaine McClay şi are doi copii. 


(foto wikipedia)

×
Subiecte în articol: blasio primar new york