x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clienţii "cu stele" ai Tribunalului Penal Internaţional

Clienţii "cu stele" ai Tribunalului Penal Internaţional

03 Aug 2010   •   00:00

Încă departe de a-şi fi dus până la capăt misiunea, TPI mai face câte un pas.
Astăzi a fost dat publicităţii un document de la 16 iulie, în care acuzarea a cerut o pedeapsă de 27 de ani de închisoare pentru fostul general croat Ante Gotovina, urmărit pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii de Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, informează AFP.

În afară de el, acuzarea a cerut pedepse de 23 şi, respectiv, 17 ani de închisoare pentru alţi doi foşti generali croaţi,  Mladen Markaci, în vârstă de 55 de ani, şi Ivan Cermak, în vârstă de 60 de ani.

Cei trei bărbaţi sunt urmăriţi în special pentru jafuri, rele tratamente, crime, persecuţii şi deportări ale sârbilor din Krajina (estul Croaţiei), comise în perioada iulie-septembrie 1995. Procesul lor s-a deschis la 11 martie 2008. "Fiecare acuzat a comis abuzuri înspăimântătoare şi discriminatorii împotriva populaţiei sârbe din Krajina, care au avut consecinţe de amploare", a susţinut acuzarea, adăugând că cei trei bărbaţi nu au arătat "nici o remuşcare".

Gotovina a fost arestat în Spania, în decembrie 2005, după ce s-a ascuns timp de patru ani. Arestarea sa a provocat manifestaţii de protest masive în Croaţia, unde mulţi îl consideră eroul "războiului de independenţă" croat (1991-1995).
Fostul general a fost comandantul operaţiunii "Furtuna", lansată de armata croată la încheierea acestui război, ce viza recucerirea Krajinei, ultima regiune deţinută în 1995 de sârbii separatişti din Croaţia. Operaţiunea ar fi provocat fuga a 90.000 de sârbi şi moartea a 324 de persoane.


AVERTIZĂRI DIN AMERICA
Legat tot de fostul spaţiu iugoslav, ieri au venit avertizări şi din partea unui diplomat american de rang înalt privind existenţa unei reţele de susţinere din Bosnia a fostului general sârb bosniac Ratko Mladici, acuzat de genocid.

"Sunt convins că măsurile împotriva reţelei de susţinere din Bosnia-Herţegovina va întrerupe ajutorul (acordat lui Mladici) în Serbia", a declarat diploamtul Raffi Gregorian pentru cotidianul bosniac Oslobodjenje. Gregorian a ocupat în Bosnia mai multe funcţii începând din 2004, în special pe cea de prim-adjunct al înaltului reprezentat la comunităţii internaţionale. "Dacă se face acest lucru (...) va fi un ajutor pentru ca forţele prodemocratice din Serbia, forţe care susţin statul de drept, să îl aresteze pe Ratko Mladici", a mai spus diplomatul care îşi încheie mandatul. Gregorian susţine că reţeaua bosniacă care lucrează pentru Mladici este formată din membrii familiei sale, dar şi din foşti membri ai "reţelei sale de securitate, care în prezent sunt angajaţi ai diverselor agenţii de securitate din Republica Srpska" – entitatea sârbilor din Bosnia.

Mladici s-a sustras justiţiei internaţionale încă de la inculparea sa, în 1995, pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, mai ales pentru rolul pe care l-a jucat în masacrul de la Srebreniţa.

×