x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CM 2014. 200 de anarhişti au încercat să pătrundă pe stadionul Maracana

CM 2014. 200 de anarhişti au încercat să pătrundă pe stadionul Maracana

16 Iun 2014   •   09:33
CM 2014. 200 de anarhişti au încercat să pătrundă pe stadionul Maracana

Poliţia militară din Rio de Janeiro a împiedicat duminică seară un grup format din circa 200 de manifestanţi, printre care Black Bloc mascaţi, să se apropie de stadionul Maracana unde avea loc partida Argentina-Bosnia (2-1) din cadrul Campionatului Mondial de fotbal.

Manifestanţii au scandat "Hei FIFA, cară-te în Elveţia!" şi au încercat fără succes să străpungă barajul forţelor de ordine sprijinite de poliţia călare.

Un ziarist al AFP a constatat că un individ rămas necunoscut, care trecea cu maşina pe lângă manifestaţie, a tras focuri de armă în aer şi le-a cerut protestatarilor să se retragă. A fost un moment tensionat, pentru că iniţial poliţia a crezut că manifestanţii trag cu gloanţe, potrivit cameramanului agenţiei France Presse.

După ce au fost împiedicaţi, cu ajutorul spray-urilor cu piper, să se îndrepte spre Maracana, manifestanţii au defilat pe o arteră din cartierul vecin Vila Isabel şi au devastat două agenţii bancare, conform site-ului de informaţii G1.

Mai devreme în aceeaşi zi, la Porto Alegre (sud), în marja meciului de fotbal Franţa-Honduras (3-0), manifestanţii au protestat, de asemenea, împotriva Mondialului 2014. Nu s-au înregistrat ciocniri cu forţele de ordine care i-au ţinut la distanţă de stadionul Beira-Rio.

La orele prânzului, la Brasilia, în timpul partidei Elveţia-Ecuador (2-1), vreo 300 de manifestanţi s-a adunat la autogara din vecinătatea stadionului pentru a critica cheltuielile bugetare pentru Mondialul de fotbal (11 miliarde de dolari).

În zgomot de tobe şi fluierături, manifestanţi au scandat: "Renunţ la Cupă, vreau mai mulţi bani pentru educaţie şi sănătate!". Ulterior, protestatarii s-au împrăştiat în mod paşnic.

Aceste mici acţiuni de protest, animate de extrema-stângă şi anarhişti, sunt nesemnificative în comparaţie cu manifestaţiile uriaşe ale tinerilor din clasa mijlocie cu care s-a confruntat Brazilia în iunie 2013, în timpul Cupei Confederaţiilor.

×