x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comercializarea secretă a diamantelor din Rusia se ridică la sute de milioane de dolari în fiecare lună

Comercializarea secretă a diamantelor din Rusia se ridică la sute de milioane de dolari în fiecare lună

17 Sep 2022   •   22:55
Comercializarea secretă a diamantelor din Rusia se ridică la sute de milioane de dolari în fiecare lună

Comercializarea secretă a diamantelor din Rusia se ridică la sute de milioane de dolari lunar, în pofida sancțiunilor occidentale, scrie Bloomberg.

Grupul rus Alrose este suspus sancțiunilor occidentale din cauza războiului din  Ucraina și multe companii se refersc să facă tranzacții. Însă Belgia și India continuă să cumpere cantități mari de diamante din Rusia datorită prețurilor mai scăzute. Diamantele se vând acum ambalate împreună cu alte pietre prețioase, existând circa 15.000 de categorii, ceea ce le ajută să se piardă pe lanțul de comercializare. 

Alrosa reprezintă circa 30% din piața de diamante brute la nivel mondial. Compania organiza circa 10 vânzări anuale prin reprezentanța sa din Anvers, Belgia, înaintea invaziei ruse în Ucraina. Exista un calendar bine stabilit și fiecare tranzacție era transparentă. Acum însă nu mai există astfel de informații. 

Majoritatea diamantelor din Rusia sunt tranzacționate prin 10 companii pentru a li se pierde urma și a evita astfel sancțiunile. Cei mai mari cumpărători sunt societățile indiene Kiran Gems şi Shree Ramkrishna Exports Pvt. După ce sunt prelucrate, diamantele ajung în China, Japonia şi India, care reprezintă 30% din cererea mondială. Problema este că acestea ajung și pe piața occidentală, în condițiile în care informațiile nu mai sunt publice. Comerțul cu diamante asigură un milion de  locuri de muncă în  India. Totodată, 80% dintre diamantele brute sunt tranzaționate prin portul Anvers. Premierul Belgiei a declarat public faptul că diamantele din Rusia nu ar trebui să fie supuse sancțiunilor. 

În SUA se vând circa 50% dintre diamantele prelucrate, de pe piața globală. 

Producătorii de articole de lux din Europa au solicitat grupului britanic De Beers, rivalul companiei rue Alrosa, să crească vânzările însă acesta nu face față cereri..

 

×
Subiecte în articol: diamante