x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană vrea să ajute statele din Europa Centrală şi de Est care nu valorifică biomasa şi deşeurile

Comisia Europeană vrea să ajute statele din Europa Centrală şi de Est care nu valorifică biomasa şi deşeurile

11 Oct 2018   •   21:10
Comisia Europeană vrea să ajute statele din Europa Centrală şi de Est care nu valorifică biomasa şi deşeurile

Comisia Europeană (CE) a prezentat joi un plan de acţiune pentru dezvoltarea unei bioeconomii durabile şi circulare care să servească la dezvoltarea societăţii, a mediului şi a economiei în Europa, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. 

Comisia Europeană consideră că statele membre şi regiunile, în special în Europa Centrală şi de Est, au un vast potenţial insuficient utilizat de valorificare a biomasei şi a deşeurilor. Pentru a remedia această situaţie, Executivul comunitar va elabora o agendă strategică de implementare a dezvoltării durabile a produselor alimentare şi agricole, a silviculturii şi a produselor ecologice. 

De asemenea, CE va institui, în cadrul programului Orizont 2020, un mecanism de sprijinire a politicii UE în domeniul bioeconomiei, cu scopul de a elabora agende naţionale şi regionale privind bioeconomia şi va lansa acţiuni pilot pentru dezvoltarea de bioeconomii în zonele rurale, de coastă şi urbane, de exemplu în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor sau stocarea carbonului în sol. 

Strategia în domeniul bioeconomiei face parte din eforturile CE de a oferi un nou impuls pentru locuri de muncă, creştere economică şi investiţii. Aceasta urmăreşte să îmbunătăţească şi să intensifice utilizarea durabilă a resurselor regenerabile pentru a răspunde provocărilor globale şi locale, cum ar fi schimbările climatice şi dezvoltarea durabilă. 

Într-o lume a resurselor biologice şi a ecosistemelor finite, este necesar un efort de inovare pentru a hrăni oamenii şi pentru a le furniza apă şi energie curate. Bioeconomia poate transforma algele în combustibil, poate recicla plasticul, poate transforma deşeurile în mobilier sau îmbrăcăminte noi sau poate transforma subprodusele industriale în îngrăşăminte ecologice. Acesta are potenţialul de a genera un milion de noi locuri de muncă ecologice până în 2030. 

Vicepreşedintele responsabil pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate, Jyrki Katainen, a declarat: "A devenit evident că trebuie să facem o schimbare sistemică în ceea ce priveşte modul în care producem, consumăm şi aruncăm bunuri. Prin dezvoltarea bioeconomiei - segmentul de energie din surse regenerabile al economiei circulare - putem găsi modalităţi noi şi inovatoare de a furniza alimente, produse şi energie, fără epuizarea resurselor biologice limitate ale planetei. Mai mult, regândirea economiei noastre şi modernizarea modelelor noastre de producţie nu se referă doar la mediu şi la climă. Există, de asemenea, un mare potenţial pentru noi locuri de muncă ecologice, în special în zonele rurale şi de coastă". 

Realizarea unei bioeconomii circulare durabile necesită un efort concertat din partea autorităţilor publice şi a industriei. Pentru a conduce acest efort colectiv şi pe baza a trei obiective cheie, Comisia va lansa 14 măsuri concrete în 2019: extinderea şi consolidarea biosectoarelor, dezvoltarea rapidă de bioeconomii în întreaga Europă, protejarea ecosistemului şi înţelegerea limitărilor ecologice ale bioeconomiei. 

Comisia Europeană va crea o platformă de investiţii tematice pentru bioeconomia circulară, în valoare de 100 de milioane de euro pentru a aduce inovaţiile ecologice mai aproape de piaţă şi pentru a reduce riscurile investiţiilor private în soluţii durabile şi va facilita dezvoltarea unor noi biorafinării durabile în întreaga Europă. 

Ecosistemul nostru se confruntă cu ameninţări şi provocări grave, cum ar fi o populaţie în creştere, schimbări climatice şi degradarea terenurilor. Pentru a face faţă acestor provocări, Executivul comunitar va pune în aplicare un sistem de monitorizare la nivelul UE pentru a urmări progresele către o bioeconomie durabilă şi circulară, va consolida baza de cunoştinţe şi înţelegerea domeniilor specifice ale bioeconomie, prin colectarea de date şi asigurarea unui acces mai bun la acestea prin intermediul Centrului de cunoaştere pentru bioeconomie, va furniza orientări şi va promova bunele practici cu privire la modul de funcţionare a bioeconomiei în limite ecologice sigure.http://www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana