x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Avertisment pentru utilizatorii de smartphone. Pericolul din spatele celor mai uzuale aplicații

Avertisment pentru utilizatorii de smartphone. Pericolul din spatele celor mai uzuale aplicații

de Redacția Jurnalul    |    11 Aug 2024   •   18:40
Avertisment pentru utilizatorii de smartphone. Pericolul din spatele celor mai uzuale aplicații

Unele dintre aplicațiile de pe telefon, pe care le folosim zilnic, pot reprezenta un pericol serios. Este nevoie de foarte puține informații pentru ca cineva să ne fure identitatea și chiar să ne spargă conturile bancare.

Dacă o aplicație solicită acces la funcțiile dispozitivului, și care nu au sens, ar putea colecta  mai multe informații decât ar trebui.

Cele mai periculoase aplicații

Ana Bera, expert în securitate cibernetică la Safe at Last,consideră că aplicația CamScanner este una dintre cele care își spionează clienții.

"Experții în securitate cibernetică au găsit o componentă malițioasă instalată în aplicație care acționează ca un Trojan Downloader și continuă să colecteze fișiere infectate", explică ea. "Acest tip de aplicație vă poate deteriora grav telefonul și ar trebui dezinstalată instantaneu. Din fericire, odată ce ați eliminat-o de pe telefon, este foarte puțin probabil să continue să vă facă rău."

Citiți și Atenție la bateriile externe. Sfaturi importante pentru utilizatori

Aplicații meteo

"Verifică-ți aplicația meteo", spune Shayne Sherman, CEO al TechLoris. "Au apărut mai multe aplicații meteo diferite care au fost înțesate cu programe dăunătoare"., a mai zis el, conform Readers Digest.

Deși ele pretind că preia informații doar pentru acuratețea vremii, specialistul consideră că acest lucru este discutabil.

"Urmăriți în schimb prognoza locală, iar dacă aveți Good Weather, ștergeți-o acum. Aceasta este deosebit de periculoasă", a mai spus expertul.

Facebook/ Instagram/ Whatsapp

"Dacă sunteți în căutarea aplicațiilor pe care să le ștergeți pentru a vă proteja informațiile, cel mai mare vinovat este Facebook. Amploarea colectării lor de date este uluitoare și este adesea mai intruzivă decât cea a unor companii precum Google. Dacă ar trebui să alegeți o aplicație pe care să o eliminați pentru a vă proteja datele, aceasta ar fi Facebook.", spune expertul în securitate cibernetică Raffi Jafari.

Jafari susține că Facebook este "cunoscut pentru faptul că adună date despre tine chiar dacă nu folosești serviciul lor. Dar eliminarea aplicațiilor bazate pe Facebook de pe telefom este un prim pas excelent pentru a vă proteja confidențialitatea."

Aplicații pentru copii

Ar trebui "să fiți foarte precauți cu privire la jocurile și aplicațiile pentru copii care au puține sau deloc recenzii", spune Barlow. "În ceea ce privește aplicațiile pentru copii, fiți atenți la tot ceea ce stochează conținut video și audio. Aceste lucruri durează pentru totdeauna".

Citiți și Sfaturi pentru utilizatorii de Gmail. Cum să recuperezi 15 GB spațiu de stocare

Aplicațiile de dating

Tinder și Grindr colectează ambele peste 50 % din datele personale (Facebook ocupă primul loc cu 70 %), potrivit firmei de securitate cibernetică Clairo.

Acestea obțin nume, adrese de e-mail, numere de telefon, numele locurilor de muncă, pe lângă datele evidente despre locație și vârstă. În 2020, cinci aplicații de dating diferite au făcut încălcări ale securității datelor, expunând utilizatorii riscului de phishing, înșelăciuni telefonice și furturi de identitate.

Toate aplicațiile prezintă un anumit grad de risc. Și indiferent de aplicație, e recomandat să dezactivați serviciile de localizare atunci când este posibil (deși unele aplicații nu vor funcționa fără ele) și accesul la fotografii, potrivit a1.ro.

×
Subiecte în articol: aplicatii telefon smartphone spionaj