x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Como se dice la voi, în română?” e doar o toană. Limba maternă rămâne adânc înrădăcinată în creier!

“Como se dice la voi, în română?” e doar o toană. Limba maternă rămâne adânc înrădăcinată în creier!

20 Ian 2015   •   17:57
“Como se dice la voi, în română?” e doar o toană. Limba maternă rămâne adânc înrădăcinată în creier!

Limba maternă rămâne adânc înrădăcinată în creier, chiar dacă nu mai este vorbită sau dacă a fost uitată, relevă un studiu realizat de psihologi de la Universitatea McGill din Montreal. Acest studiu dezvăluie modul în care limba maternă modelează dezvoltarea creierului la scurt timp după naştere, relatează passionsante.be.

Cercetătorii au analizat grupe de copii cu vârste între 9 şi 17 ani. Un grup a fost constituit din copii născuţi şi crescuţi în familii francofone, fără nicio noţiune de limbă chineză. Al doilea grup a fost format din copii născuţi în China, adoptaţi înainte de vârsta de 3 ani de familii francofone şi care nu au mai auzit sau vorbit niciodată după aceea limba chineză. Al treilea grup l-au reprezentat copii născuţi în China, adoptaţi în copilărie şi care au continuat să vorbească limba chineză.

Testele au constat în a difuza sonorităţi caracteristice limbii chineze, observând prin rezonanţe magnetice reacţiile cerebrale.
Rezultatul indică faptul că toţi copiii care au avut contact cu limba chineză la vârstă foarte fragedă au manifestat activări cerebrale particulare, indiferent dacă au continuat sau nu să vorbească sau să audă această limbă, în timp ce ele nu au fost prezente la cei care au fost în contact exclusiv cu limba franceză.

Cunoştinţele dobândite în primul an de viaţă organizează bazele creierului, fiind primele reprezentări necesare pentru stăpânirea ulterioară a limbii materne, iar acestea persistă pe tot parcursul vieţii, explică unul dintre autorii studiului. (M.C)

×