x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conferinţă cu scandal

Conferinţă cu scandal

21 Apr 2009   •   00:00

Mai multe state occidentale au decis să boicoteze o conferinţă despre rasism organizată la Geneva sub umbrela Organizaţiei Naţiunilor Unite.



Prezenţa la lucrări a liderului iranian Mahmud Admadinejad este motivul pentru care state precum Germania, Italia, Canada, SUA, Olanda sau Polonia nu vor lua parte la conferinţă. Participarea Marii Britanii şi Franţei a fost pe muchie de cuţit, cele două ţări alegând, până la urmă, să fie prezente la nivel de ambasadori.

Statele care formează grupul de boicot apreciază că reuniunea va fi folosită împotriva Israelului şi că preşedintele iranian va folosi tribuna de la Geneva pentru a lansa, în stilul cunoscut, afirmaţii antisemite.

De altfel, Israelul şi-a rechemat ambasadorul de la Berna, pentru consultări, şi s-a declarat scandalizat de participarea lui Ahmadinejad, care tocmai a denunţat Israelul drept "portdrapel al rasismului". "Din păcate, lumea nu a tras învăţăminte în urma Holocaustului.

Astăzi, în ziua în care Israelul comepmorează cele şase milioane de evrei masacraţi, este onorat preşedintele iranian, rasist, negaţionist şi care nu îşi ascunde intenţia de a rade Israelul de pe harta planetei", a comentat premierul israelian ales, Benjamin Netanyahu, potrivit Rador.

Secretarul general al ONU, sud-coreeanul Ban Ki-moon, s-a declarat dezamăgit de scandalul creat şi a reamintit că islamofobia poate fi considerată tot o formă de rasism.

×
Subiecte în articol: externe