x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consilierul lui Zelenski îi pune pe români la zid. Istoricul Marian Zidaru: "O declarație șocantă, de Spitalul 9"

Consilierul lui Zelenski îi pune pe români la zid. Istoricul Marian Zidaru: "O declarație șocantă, de Spitalul 9"

de Redacția Jurnalul    |    06 Mar 2023   •   22:00
Consilierul lui Zelenski îi pune pe români la zid. Istoricul Marian Zidaru: "O declarație șocantă, de Spitalul 9"
Sursa foto: Hepta

Românii sunt puși la zid de Mihailo Podoliak, consilierul președinelui Volodimir Zelenski, acuzându-i că ar fi "obosit" să susțină Ucraina.

"Noi încercăm să explicăm natura acestui conflict. Vreau să le transmit celor 25% din populația României (care dezaprobă susținerea Ucrainei): voi sunteți de acord ca rușii să vină la voi și să-i taie pe copiii voștri? Dacă nu sunteți de acord să ajutați acum Ucraina și nu vă pare rău de tot ce ar putea să se întâmple dacă Rusia nu va fi oprită, rușii vor intra în Moldova și pe urmă vor intra și în România, și este posibil ca Rusia să domine în întreaga Europă.

De aceea, noi trebuie să explicăm natura acestui război: nu este război pentru teritoriu, este un război pentru dreptul de a trăi așa cum vrei tu.

Rusia a transmis foarte clar că nu va respecta dreptul internațional și va investi foarte mulți bani, inclusiv pentru omoruri politice, pentru asasinate.

A transmis foarte clar că va investi bani în corupție, în deturnarea ordinii publice din aceste țări și în partidele radicale, pentru a face dezordine în interiorul acestor state.

Noi acum spunem foarte tranșant că, fie ne întoarcem la ordine, fie Europa nu va exista în general, iar voi trebuie să faceți o alegere.

Naivitatea nu poate fi o parte a unei politici. În 2014, europenii ne-au spus să cedăm o parte din teritoriu și va veni pacea. A venit pacea după asta?

Rusia a intrat pe teritoriul nostru, a lansat rachete, a comis crime și violuri în regiunea Kievului, în Zaporojie și alte regiuni. Au încălcat dreptul internațional. Procuratura noastră a început 70.000 de dosare cu tot ce a făcut Rusia.

Credeți că Rusia, care și-a strâns toate resursele pentru a lupta cu Ucraina, se va liniști după ce cedăm teritoriile și nu va merge mai departe? Vreau să înțeleg de unde această naivitate.

Dacă Rusia va veni aici, va finanța acte teroriste pe teritoriul Ucrainei și asasinate politice, inclusiv la adresa liderului țării. Această zonă va fi una gri la hotarele țării voastre și nu înțeleg de ce ați vrea se întâmple acest lucru.

În primul rând, Europei trebuie să înceteze să-i mai fie frică de Rusia. În al doilea rând, Europa trebuie să înțeleagă că nu va mai exista lumea așa cum ea a fost până la război.

Europa trebuie să înțeleagă esența acestui război: nu este un război teritorial, este un război pentru dreptul de a fi așa cum vrem și vreți și voi să fiți.

Trebuie să înțeleagă că, dacă există o țară hotărâtă să meargă până la capăt, această țară trebuie să fie susținută", a spus Mihailo Podoliak, unul dintre șefii propagandei de la Kiev, într-un interviu pentru  HotNews, citat de Antena 3 CNN.

Istoricul Marian Zidaru: "O declarație șocantă, de domeniul Spitalului 9"

Istoricul Marian Zidaru este revoltat de afirmațiile dure ale oficialului ucrainean și atrage atenția că România este o țară democrată, care a ajută Ucraina în pofida problemelor economice interne care rezultă din acest sprijin.

"Eu zic că e o declarație cam de domeniul Spitalului 9, de psihiatrie. Este o declarație șocantă, care nu se face, indiferent de câtă propagandă ai vrea, indiferent de cât de nemulțumit ai fi de atitudinea unei părți a românilor.

Acum, asta este situația. Nu putem să (le) punem pistolul la tâmplă și să-i obligăm pe români să fie de acord cu o anumită politică. Suntem într-o democrație. Opiniile sunt foarte diverse și mi se pare normal să existe opinii diferite și contrarii.

Deci, o astfel de declarație nu-și are locul în limbajul unui politician.

Eu nu cred că rușii sunt atât de puternici încât să intre chiar în Moldova. Și nu mai vorbesc de România, care este țară NATO și care este protejată de Articolul 5 din Tratatul NATO din 1949. Deci, eu nu cred că este posibilă o astfel de dezvoltare", a spus acesta la Antena 3 CNN.

×