x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Constitutia UE in varianta SMS

Constitutia UE in varianta SMS

08 Apr 2004   •   00:00

Prima parte a proiectului Constitutiei europene ar putea fi disponibila si prin SMS curiosilor din intreaga Europa, datorita unui europarlamentar francez.

In urma unui efort demn de Sisif, William Abitbol a „tradus" textul viitoarei legi fundamentale a Uniunii Europene in limbajul utilizat de adeptii mesajelor scrise cu ajutorul telefonului mobil. El a folosit sistemul de abreviere practicat de tineri pentru a da o noua forma preambulului la Constitutie.

DOAR PENTRU FRANCEZI. Scopul lui Abitbol este, dupa cum insusi parlamentarul european a declarat, sa faca textul Constitutiei accesibil pentru noua generatie. Este vorba insa doar de noua generatie de francezi sau de cunoscatori ai limbii franceze, pentru ca abrevierile au sens doar in aceasta limba. De exemplu, in varianta SMS a proiectului de Constitutie, termenul „culture" (cultura) este inlocuit de „Qltur", „diversit..." (diversitate) devine „10ver6T", iar neobisnuitul „6QriT" trebuie citit „securit..." (securitate).

INVIORARE. William Abitbol este unul dintre europarlamentarii francezi care sustin ca Guvernul de la Paris ar trebui sa organizeze un referendum in care populatia sa-si exprime parerea cu privire la viitoarea Constitutie. Plictisiti de dezbaterile clasice si de mijloacele de informare prin care li s-ar atrage atentia asupra importantei textului, tinerii francezi vor fi interesati totusi sa ii afle prevederile prin SMS. Ramane de aflat, scrie publicatia electronica EU Observer, ce parere va avea „parintele Constitutiei, Valery Giscard d’Estaing (Valeri Js_, in limbajul utilizatorilor de SMS), despre initiativa conationalului sau.
Irina Cristea

×
Subiecte în articol: externe