x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina va lupta și cu marele aliat al Rusiei: iarna

Ucraina va lupta și cu marele aliat al Rusiei: iarna

11 Sep 2023   •   09:00
Ucraina va lupta și cu marele aliat al Rusiei: iarna
Sursa foto: Hepta

Contraofensiva ucraineană lansată vara aceasta a început să obțină progrese semnificative abia în ultimele săptămâni, armata Kievului reușind să străpungă „formidabila primă linie de apărare” a rușilor, pe frontul de sud. Câmpurile de mine și pozițiile inamice puternic fortificate au dus la lupte sângeroase, pe centimetru pătrat. Ucraina mai are cel mult o lună și jumătate până când vremea va începe să îngreuneze înaintarea.

Evaluarea privind timpul rămas Kievului pentru a ataca cu deplină forță pozițiile rusești a fost făcută de generalul Mark Milley, președintele șefilor de Stat Major ai armatei Statelor Unite. Răspunzând întrebărilor BBC, el a spus că trupele ucrainene „mai au între 30 și 45 de zile pentru a-și atinge obiectivele” pentru care luptă în acest moment.

„Am spus încă de la început că acest război va fi lung, lent, greu și va produce multe victime, și exact asta s-a întâmplat”, a spus generalul american.

Câmpuri de mine și ploaie de drone

Ofensiva va continua însă şi după debutul vremii reci şi umede de la sfârşitul anului, a declarat şeful serviciilor de informaţii de la Kiev, Kyrylo Budanov. „În frig, umezeală şi noroi este mai dificil să lupţi, dar luptele vor continua. Contraofensiva va continua”, a spus Budanov. Comentariile sale, făcute la o conferinţă la Kiev, sunt cel mai puternic indiciu de până acum că Ucraina nu intenţionează să îşi oprească înaintarea atunci când vremea se va schimba în cursul acestui an.

 

„Contraofensiva noastră se desfăşoară în mai multe direcţii”, a declarat Budanov, recunoscând că progresul a fost mai lent decât şi-ar fi dorit şi descriind situaţia ca fiind dificilă. În afară de concentraţia uriaşă de mine ruseşti, el a identificat numărul mare de drone ruseşti mici „kamikaze” ca fiind un factor-cheie care a încetinit progresul Ucrainei până acum.

 

Rusia, care şi-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, a declarat despre contraofensiva ucraineană că a eşuat.

Vadym Skibytskyi, un oficial din cadrul agenţiei de spionaj militar ucrainean, a declarat că Rusia are în prezent 420.000 de militari în interiorul Ucrainei.

Anul trecut, Ucraina a recuperat Khersonul pe 11 noiembrie, iar luptele de la Bakhmut s-au desfășurat în plină iarnă, vremea fiind însă destul de blândă. Ofensiva ucraineană a stagnat în principal din cauza lipsei muniției și a echipamentelor militare așteptate din Occident.

×
Subiecte în articol: contraofensiva Ucraina iarnă