x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe COP27: Anxietatea legată de climă este în creștere

COP27: Anxietatea legată de climă este în creștere

05 Noi 2022   •   21:00
COP27: Anxietatea legată de climă este în creștere
Sursa foto: Hepta

Liderii mondiali se întâlnesc pentru un alt summit ONU privind clima - COP27, care începe duminică la Sharm el-Sheikh, iar realitatea schimbărilor climatice poate fi copleșitoare pentru mulți oameni, potrivit BBC.

Valuri de căldură record, inundații devastatoare în Pakistan și secetă în Africa de Est - și asta doar în acest an. Nu este surprinzător faptul că anxietatea legată de climă este în creștere, în special în rândul tinerilor, care, în cea mai mare parte, au cunoscut doar o lume afectată de schimbările climatice.

Dar experții și activiștii au declarat pentru BBC că aceste temeri pot fi, de fapt, o veste bună pentru planetă.

„Oamenii sunt care sunt cu adevărat conștienți de schimbările climatice pot fi mai motivați să acționeze”, spune profesorul Lorraine Whitmarsh, psiholog de mediu de la Universitatea din Bath.

Cercetările sale au descoperit o legătură între preocupările legate de climă și luarea de măsuri eficiente, inclusiv reducerea amprentei de carbon prin reducerea deșeurilor sau prin cumpărarea de produse second-hand.

Atunci când oamenii vorbesc despre anxietatea lor legată de climă, ei spun adesea că aceasta este legată de cantitatea mare de știri negative și adesea înfricoșătoare despre planetă.

„Cred că este greu să nu-ți faci griji cu privire la schimbările climatice. Suntem în mod constant bombardați cu articole de știri și în rețelele de socializare despre cum se întâmplă criză după criză - topirea calotelor de gheață, dezastre - poate fi foarte copleșitor”, explică Roisin, în vârstă de 16 ani, din County Antrim, Irlanda de Nord.

Roisin face parte din consiliul consultativ pentru tineret al organizației Save The Children, care a constatat recent că 70% dintre copiii din Marea Britanie sunt îngrijorați de lumea pe care o vor moșteni.

Dar ea spune că există și speranță: „Întotdeauna poți vedea tineri activiști precum Greta Thunberg și oameni precum David Attenborough care iau măsuri în acest sens”.

Roisin spune că a devenit vegetariană și se asigură că face numai cumpărături locale. „Să acționez este singurul meu mod de a face față anxietății climatice - înseamnă că știu că am făcut tot ce pot face pentru a rezolva problema", spune ea.

Unii activiști, precum Zahra Biabani, în vârstă de 23 de ani, din California, spun că accentul pus pe scară largă pe catastrofa climatică poate fi înșelător.

Când a început să posteze online despre problemele de mediu în timpul facultății, și-a dat seama că exista „un decalaj între educație și acțiune:

²Educația privind clima poate fi debilitantă fără o formă de încurajare pentru a acționa, mai ales când vedem ce se întâmplă în lume și cum se va înrăutăți", explică ea.

Acum, ea împărtășește știri ²optimiste privind clima" și scrie buletine informative care se concentrează pe veștile bune și pe soluții.

²Optimismul climatic nu este doar plăcut, ci este necesar, deoarece, pentru a fi susținuți în acțiunile noastre și în susținerea noastră, trebuie să credem și să avem ceva pentru care merită să luptăm", explică ea.

Ea crede că există o prăpastie generațională între mulți tineri care vor să se concentreze asupra modului în care planeta ar putea fi salvată și „comunitatea de bărbați albi mai în vârstă” care se concentrează asupra modului în care „lumea se va sfârși”.

Psihoterapeutul Caroline Hickman este specializată în anxietatea climatică și a tratat un număr semnificativ de tineri. Ea spune că este „absolut normal” să te îngrijorezi în legătură cu starea planetei, dar „să te scufunzi în disperare nu este soluția”.

Este important să se facă distincția între anxietatea clinică serioasă legată de schimbările climatice, care este o problemă de sănătate mintală, și îngrijorări sau preocupări.

Profesorul Whitmarsh sugerează că, deși există niveluri ridicate de îngrijorare cu privire la schimbările climatice, în special în rândul tinerilor, majoritatea oamenilor nu au o anxietate climatică debilitantă care să necesite tratamentul unui specialist în sănătate mintală.

 

(sursa: Mediafax)

×