x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fechet, de Ziua Dunării: În drumul său, Dunărea revarsă frumusețe, însă adună deșeuri

Fechet, de Ziua Dunării: În drumul său, Dunărea revarsă frumusețe, însă adună deșeuri

de Redacția Jurnalul    |    29 Iun 2024   •   22:00
Fechet, de Ziua Dunării: În drumul său, Dunărea revarsă frumusețe, însă adună deșeuri

În drumul său, Dunărea revarsă frumusețe, naște viață, însă se confruntă cu tot felul de probleme, adună deșeuri, printre altele, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-un mesaj adresat sâmbătă, când este marcată Ziua Dunării.

Ministerul Mediului anunță că tema propusă în 2024 pentru sărbătorirea Zilei Dunării este „Keep the Danube Blue/ Să păstrăm Dunărea albastră!”, promovând astfel cooperarea între statele care împart această resursă comună pentru reducerea poluării și protecția ecosistemului acvatic al acestui fluviu.

„În drumul său, Dunărea frumusețe, naște viață! În același drum, Dunărea, însă, se confruntă cu tot felul de probleme, deșeuri, printre altele. De aceea, cu toții avem datoria să păstrăm cât mai curată această apă, să o păstrăm albastră. Prin acțiunile noastre, la nivel național, la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin proiectele pe care le punem în aplicare, prin reglementarea unor domenii, eu sunt convins că suntem deja pe calea cea bună în ceea ce privește însănătoșirea naturii, în cazul nostru a Dunării”, susține Mircea Fechet.

Acesta arată că a trecut mai bine de jumătate de an de când se implementează și în România Sistemul Garanţie-Returnare.

„Au fost colectate, deja, sute de milioane de ambalaje. Asta va însemna ape curate. Va însemna o Dunăre mai puţin poluată, o Deltă a Dunării mai puţin poluată şi, bineînţeles, mai puțin poluată va fi și Marea Neagră. Poate reușim să schimbăm, puțin câte puțin, previziunile catastrofice, conform cărora există riscul ca în 2050 sau în 2060, cantitatea de #plastic din oceanele lumii să fie mai mare decât cantitatea de peşte din aceleaşi oceane”, adaugă ministrul.

El spune că a păstra Dunărea albastră înseamnă un efort zilnic, al tuturor, o conștientizare a importanței comportamentului nostru pentru a avea un mediu înconjurător care să ne garanteze calitatea vieții noastre.

Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) a decis, în 2004, ca ziua de 29 iunie să fie declarată „Ziua Dunării”, zi de sărbătoare pentru toate ţările semnatare ale Convenției Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dunăre Mircea Fechet