x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă cu rază scurtă de acţiune

20 Mai 2013   •   10:53
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a lansat luni o rachetă cu rază scurtă de acţiune, a relatat agenţia de presă Yonhap. Phenianul a lansat şi duminică o rachetă cu rază scurtă de acţiune, după ce, în urmă cu o zi, lansase trei rachete balistice sau teleghidate KN-2.

Duminică, de la Moscova, unde se află în vizită, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că speră ca Phenianul să înceteze aceste tiruri şi să reia negocierile. "Sper că RPDC se va abţine de la orice alte astfel de acţiuni pe viitor", a afirmat oficialul.

Tirurile Phenianului, pe care Seulul le-a calificat drept 'o provocare', intervin după exerciţiile militare comune între SUA şi Coreea de Sud, pe care Nordul le-a considerat ca pregătiri pentru o invazie pe teritoriul său.

SUA 'urmăresc situaţia din Peninsula Coreea' şi 'continuă să exercite presiuni împotriva Coreei de Nord ca aceasta să manifeste reţinere şi să acţioneze pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu vecinii', a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Darby Holladay.

Washingtonul şi Seulul se tem că testele cu rachetă medie de acţiune Musudan ar putea escalada tensiunile în regiune, după testul nuclear din februarie. Musudan are o rază de acţiune estimată între 2.500 şi 4.000 de km, o distanţă suficientă pentru a atinge Coreea de Sud şi Japonia, şi eventual bazele americane din insula Guam, în Pacific.

×