x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a testat cu succes o rachetă cu raza de acţiune de 5.400 de kilometri

Coreea de Nord a testat cu succes o rachetă cu raza de acţiune de 5.400 de kilometri

12 Dec 2012   •   17:17
Coreea de Nord a testat cu succes o rachetă cu raza de acţiune de 5.400 de kilometri
Sursa foto: KNS/AFP

Coreea de Nord şi-a reafirmat miercuri "dreptul legitim" de a lansa rachete de uz civil şi a asigurat că îşi va continua programul spaţial în pofida sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU, a cărui autoritate în materie o contestă.

"Nu contează ce spun ceilalţi, noi vom continua să ne exercităm dreptul legitim de a lansa sateliţi", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, după lansarea reuşită a unei rachete cu rază lungă de acţiune, care a generat un val de condamnări din partea comunităţii internaţionale.

Oficialul nord-coreean a insistat asupra caracterului "paşnic" al programului al ţării sale, care se înscrie într-un plan general de "construcţie economică şi de ameliorare a nivelului de viaţă al populaţiei".

Ambasadorii statelor membre ale Consiliului de Securitate al ONU urmau să se reunească de urgenţă, tirul de rachetă cu rază lungă de acţiune fiind perceput drept o ameninţare directă de către Statele Unite, care au denunţat un act "extrem de provocator" încălcând rezoluţiile 1.718 şi 1.874 ale ONU, care interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

Din primele informaţii, racheta, de tip Unha 3, are o rază de acţiune de 5.400 de kilometri, ceea ce înseamnă că ar putea atinge uşor coasta de vest a SUA

×