x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord: American - judecat pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul de la Phenian

Coreea de Nord: American - judecat pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul de la Phenian

28 Apr 2013   •   17:26
Coreea de Nord: American - judecat pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul de la Phenian

Un american de origine coreeană în vârstă de 44 de ani riscă pedeapsa cu moartea, fiind acuzat că ar fi încercat să răstoarne guvernul de la Phenian.

Proprietar al agenţiei de turism "Nation Tours", specializată în călătorii în Coreea de Nord, Pae Hun Ho (sau Kenneth Bae, după numele american) a intrat pe teritoriul statului comunist pe 3 noiembrie anul trecut, însoţit de cinci turişti. La scurt timp, el a fost arestat pentru "crime împotriva Republicii Populare Democrate Coreene".

Încercările autorităţilor americane de a-l elibera nu au avut succes, agenţia nord-coreeană de presă postând sâmbătă pe site-ul său următorul comunicat:

"Ancheta preliminară cu privire la crimele comise de cetăţeanul american Pae Jun Ho s-a încheiat. (...) În timpul investigaţiilor el a recunoscut că a comis crime care vizau răsturnarea guvernului RPDC. Există probe în acest sens. El va fi adus în curând în faţa instanţei Curţii Supreme pentru a fi judecat".

Nu se ştie exact ce "crime" a comis cetăţeanul american. Conform unei publicaţii sud-coreene, asupra sa ar fi fost găsit un hard disk cu "informaţii sensibile". "Cel mai plauzibil scenariu la care mă pot gândi este că a făcut fotografii cu orfani, autorităţile de la Phenian considerând asta un act de propagandă împotriva Coreei de Nord", a declarat o sursă presei din sud-coreene.

Conform unui alt scenariu, cetăţeanul american ar fi de fapt un misionar creştin. Site-ul nknews.com notează că în ultimii ani a crescut numărul americanilor arestaţi pe teritoriul ţării comuniste, principalii vizaţi fiind turiştii afiliaţi unor grupuri creştine.

Pentru crime împotriva regimului, legislaţia nord-coreeană prevede pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viaţă.

×