x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oamenii de știință dezvăluie un coridor ascuns în Marea Piramidă din Giza

Oamenii de știință dezvăluie un coridor ascuns în Marea Piramidă din Giza

de Redacția Jurnalul    |    05 Mar 2023   •   23:06
Oamenii de știință dezvăluie un coridor ascuns în Marea Piramidă din Giza

Un coridor ascuns, lung de nouă metri, a fost descoperit în apropierea intrării principale a Marii Piramide din Giza, veche de 4.500 de ani, iar acest lucru ar putea duce la alte descoperiri, au declarat joi oficialii egipteni din domeniul antichităților, citați de Reuters..

Descoperirea din interiorul piramidei, ultima dintre cele șapte minuni ale lumii antice încă în picioare, a fost făcută în cadrul proiectului Scan Pyramids, care, începând din 2015, folosește tehnologii neinvazive, inclusiv termografie cu infraroșu, simulări 3D și imagistică cu raze cosmice, pentru a privi în interiorul structurii.

Într-un articol publicat joi în revista Nature se spune că descoperirea ar putea contribui la cunoașterea construcției piramidei și a scopului unei structuri de calcar cu fronton care se află în fața coridorului.

Marea Piramidă a fost construită ca un mormânt monumental în jurul anului 2560 î.Hr. în timpul domniei faraonului Khufu, sau Keops, la o înălțime de 146 de metri. Cu o mare parte din învelișul său de calcar alb îndepărtat, aceasta se ridică acum la 139 de metri.

Coridorul neterminat a fost probabil creat pentru a redistribui greutatea piramidei fie în jurul intrării principale, folosită acum de turiști, aflată la aproape șapte metri distanță, fie în jurul unei alte camere sau spații încă nedescoperite, a declarat Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.

„Ne vom continua scanarea, așa că vom vedea ce putem face... pentru a ne da seama ce putem descoperi sub ea sau doar la capătul acestui coridor”, a declarat el reporterilor după o conferință de presă în fața piramidei.

De asemenea, se crede că au fost construite cinci camere deasupra camerei funerare a regelui, într-o altă parte a piramidei, pentru a redistribui greutatea structurii masive. Este posibil ca faraonul să fi avut mai mult de o cameră funerară, a adăugat Waziri.

Oamenii de știință au detectat coridorul prin intermediul radiografiei cu raze cosmice cu muoni, înainte de a prelua imagini ale acestuia introducând un endoscop de 6 mm grosime din Japonia printr-o îmbinare minusculă din pietrele piramidei.

În 2017, cercetătorii de la Scan Pyramids au anunțat descoperirea unui gol de cel puțin 30 de metri lungime în interiorul Marii Piramide, prima structură interioară majoră descoperită din secolul al XIX-lea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: marea piramida din giza coridor ascuns