x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Critici dure – Serviciile americane de informaţii acţionează amatoristic

Critici dure – Serviciile americane de informaţii acţionează amatoristic

de Mihaela Matachita    |    05 Ian 2010   •   00:00

Serviciile americane de informaţii care acţionează în Afganistan dau dovadă de o lipsă de curiozitate care le face mai curând să ghicească în cafea decât să desfăşoare anchete serioase, a criticat dur generalul Michael Flynn, citat de AFP.



Într-un raport publicat pe site-ul grupului de reflecţie Center for a New American Security, cu sediul la Washington, Michael Flynn, şeful servicilor americane de informaţii militare în Afganistan, cere reformarea radicală a acestui sistem care ignoră realitatea şi "continuă să fie incapabil să găsească răspunsuri la întrebări fundamentale referitoare la mediul în care ne desfăşurăm activitatea şi la persoanele pe care încercăm să le apărăm şi să le convingem" să colaboreze.

Potrivit lui Flynn, motivele acestor lipsuri sunt în primul rând de natură "culturală şi umană". Criticile generalului, care îi pune într-o lumină proastă pe agenţii serviciilor secrete mobilizaţi pe teritoriul afgan, au survenit cu o zi înainte de întâlnirea de marţi a preşedintelui SUA, Barack Obama, cu oficialii serviciilor de informaţii pentru a discuta concluziile anchetei în cazul atentatului eşuat din 25 decembrie de la bordul unui avion.

Agenţii "ignoră tot ce ţine de economia locală şi proprietarii funciari", au o idee "vagă despre identitatea adevăraţilor lideri şi despre modalitatea de a-i influenţa" şi "nu se apropie de persoanele cel mai bine plasate pentru a obţine răspunsuri", a acuzat Flynn. El a explicat că, de aceea, analiştii din domeniul informaţiilor nu pot decât să "ridice din umeri atunci când superiorii le cer informaţii şi analize necesare unei lupte eficiente împotriva rebeliunii". Astfel, în lipsa informaţiilor din teren, "mulţi analişti consideră că munca lor constă mai mult în a face supoziţii, decât în a realiza anchete serioase".

×
Subiecte în articol: externe