x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza aviatică spaniolă a luat sfârşit, controlorii au renunţat la greva

Criza aviatică spaniolă a luat sfârşit, controlorii au renunţat la greva

04 Dec 2010   •   10:34
Criza aviatică spaniolă a luat sfârşit, controlorii au renunţat la greva
Sursa foto: Paul Hanna/Reuters

UPDATE:  "În prezent, spaţiul aerian este deschis în totalitate", a declarat Blanco pentru postul de televiziune CNN+.

Autoritatea pentru administrarea aeroporturilor (Aena) a anunţat că două treimi din controlorii de trafic, respectiv 109 din 159 care erau de serviciu sâmbătă, şi-au reluat activitatea în jurul orei locale 15.00 (16.00 ora României), la aproape 24 de ore de la grevă.
  
Pe aeroportul din Barcelona, toţi controlorii care ar fi trebuit să lucreze au revenit la post, potrivit Aena.
  
La Madrid, aeroportul ar putea să se redeschidă începând cu ora 16.00 (17.00 ora României) la "30 la sută din capacitate", a precizat aceasta. Aena estima sâmbătă după-amiază la aproximtiv 300.000 numărul pasagerilor afectaţi de această grevă.

UPDATE:  Mai multe companii aeriene mari, între care Air France, KLM, Thai Airways, EasyJet şi Ryanair, şi-au anulat zborurile cu plecare de la Madrid sâmbătă, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian, potrivit panoului de informaţii de la aeroport, relatează AFP.

Compania naţională Iberia a anunţat deja că îşi anulează toate zborurile până duminică dimineaţă. Pe aeroportul din Madrid, Barajas, un panou informează pasagerii în legătură cu aceste anulări şi le cere "să părăsească clădirile aeroportului". Cursele de pe aeroportul Aurel Vlaicu cu destinaţia Zaragoza şi Valencia au fost anulate, precum şi un zbor care trebuia să vină din Madrid.

Probleme sunt şi pe aeroportul Otopeni. Cursele Tarom spre Madrid şi Barcelona au fost amânate, ca şi zborurile EasyJet care urmau să ajungă şi apoi să plece la Madrid. De asemenea, Un avion al companiei Blueair, având cetăţeni români la bord, se află blocat pe aeroportul Barajas din Madrid. O altă cursă a companiei Wizz Air care trebuia să ajungă sâmbătă, la ora 07.00, la Bucureşti, a fost anulat.

UPDATE: Starea de alertă va fi în vigoare 15 zile

"Aeroporturile sunt practic toate paralizate", a declarat ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba, citat de AFP, la încheierea unei şedinţe extraordinare a Guvernului, care a aprobat "un decret prin care este instituită stare de alertă, în acord cu Constituţia".
   
Starea de alertă va fi în vigoare în principiu "15 zile", a declarat ministrul.  Acest lucru înseamnă că "angajaţii vor fi convocaţi la locul de muncă şi în cazul în care nu se vor prezenta acest lucru va putea fi calificat drept nesupunere, prevăzută de codul penal militar", a explicat Rubalcaba. Spaţiul aerian spaniol va rămâne închis sâmbătă în mare parte până la ora 13.00 (14.00 ora României), a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii pentru administrarea aeroporturilor (Aena).

"Situaţia este aceaşi. Nu sunt zboruri. Numai cursele trans-oceanice ajung la Madrid Barajas", a declarat un purtător de cuvânt al Aena, precizând că situaţia este acceaşi în toată ţara.

Armata spaniolă a intervenit preluând controlul asupra traficului aerian, după ce mai multe aeroporturi din peninsulă au fost închise în urma acţiunii de protest a controlorilor de trafic aerian, care şi-au luat în masă concediu medical, relatează BBC. Decizia a fost autorizată de către guvernul spaniol.

Peste 2.000 de zboruri sunt afectate, începând de vineri, de protestul "spontan" al controlorilor aerieni din aeroportul din Madrid, care şi-au părăsit locurile de muncă, o mare parte a spaţiului aerian al Spaniei rămânând închis.  Iberia a anulat toate cursele de pe aeroporturile spaniole până sâmbătă la 10.00 GMT (12.00, ora României).

Controlorii de tafic aerian sunt nemulţumiţi de programul de lucru, de salarizare şi de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea.  Vicepremierul spaniol,Alfredo Perez Rubalcaba, a declarat în cursul serii de Vineri, că armata a preluat controlul asupra traficului aerian şi a avertizat că, dacă acţiunea de protest va continua, sâmbătă, guvernul va declara stare de urgenţă, obligând controlorii de trafic aerian să revină la locurile de muncă, sub ameninţarea sancţiunilor penale.Jose Blanco, ministrul Transporturilor, a declarat că cei implicaţi în grevă "folosesc cetăţenii ca ostatici". 
Autorităţile estimează că acţiunea de protest ar afecta aproximativ 250.000 de persoane. 

141027-trafic-spania-ora-0900.jpg

 

×
Subiecte în articol: Spania trafic aerian